Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Prikkelbare darm syndroom (PDS) Het prikkelbare darm syndroom (PDS) komt naar schatting bij ruim 10% van de Nederlanders voor. Kenmerkende klachten zijn buikpijn, buikkrampen, diarree of juist verstopping (obstipatie). Ook gasvorming en een opgezette buik zijn veelgehoorde klachten. De precieze oorzaak van PDS is niet bekend. Voeding bij PDS Voeding speelt een grote rol bij PDS. Toch is er niet één specifiek dieet dat bij iedereen de klachten van PDS vermindert. Mensen met PDS reageren namelijk verschillend op voedingsmiddelen. Wat bij de één klachten geeft, doet dat bij de ander niet. Het is daarom altijd verstandig om met een diëtistLees verder …

emotie-eten

Emotie-eten Ben je gewend jezelf te troosten, af te leiden of stress te verminderen met eten? Mogelijk heb je last van emotie-eten. Je eet dan niet omdat je honger hebt, maar om je negatieve gevoelens te verminderen of weg te drukken. Meestal gaat het niet om gezonde voeding, maar voedingsmiddelen met veel suiker, vet of zout, zoals snoepjes, koekjes en chips. Tips bij emotie-eten: Bewustwording: Ontdek bij welke emoties je de behoefte krijgt om iets te gaan eten. Zoek afleiding: Zoek een andere manier om met deze emoties om te gaan. Ga bijvoorbeeld wandelen, bel een vriend of vriendin, leesLees verder …

Leefstijlcoach

Gecombineerde Leefstijlinterventie SLIMMER Wat is SLIMMER? SLIMMER is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor volwassenen met overgewicht en een verhoogd gezondheidsrisico. Het programma richt zich op het duurzaam verbeteren van de leefstijl. Slimmer is onderbouwd vanuit wetenschap en doorontwikkeld in de praktijk. Het programma Het SLIMMER programma duurt 2 jaar en bestaat uit een intensief voedings- en beweegprogramma van 6 maanden en een onderhoudsprogramma van 18 maanden. Het programma omvat individuele afspraken en groepsbijeenkomsten. Deelnemers worden begeleid naar lokaal beweegaanbod en ondersteund door terugkommomenten. Onderwerpen die aan bod komen zijn voeding, beweging, slaap, stress & ontspanning. De uitvoering is in handenLees verder …

Ondervoeding

Ondervoeding – Ongewenst gewichtsverlies Vaak wordt er gedacht dat mensen naar een diëtiste gaan omdat ze graag een aantal kilo’s willen afvallen, maar niet alleen voor gewichtsverlies kan je bij ons terecht. Naast dat wij adviezen kunnen geven voor bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom, de overgang, diabetes, verhoogd cholesterol, COPD, verschillende intoleranties en nog veel meer, kunnen wij ook helpen bij ondervoeding en/of ongewenst gewichtsverlies. Ook als je overgewicht hebt, kun je overigens ondervoed zijn. Wat is ondervoeding? Bij ondervoeding heeft iemand een te kort aan energie en/of voedingsstoffen. Met name een te kort aan eiwitten komt met regelmaat voor, waardoorLees verder …

crashdieet

4 redenen waarom je geen crashdieet moet volgen In de praktijk horen wij als diëtisten vaak dat cliënten veel willen afvallen in een korte tijd, ofwel een crashdieet willen volgen. In het verleden hebben zij ook al vaak crashdiëten gevolgd. Een crashdieet houdt meestal in dat de dagelijkse energie-inname minder dan 1000 kcal per dag is en dat er veel dieetregels aan te pas komen. Ondanks het voordeel van snel gewicht verliezen raden wij dit soort diëten af, omdat de aanpak op de lange termijn juist averechts kan werken. Hier 4 redenen waarom: Het is ongezond Na een aantal wekenLees verder …

dwangmatig eten

Zoals vorige week in onze blog over “eten uit gewoonte” al aangegeven gaat deze blog over dwangmatig eten. Wat is jouw onderliggende trigger bij dwangmatig eten? Bij drang is er altijd een onderliggende trigger. Dwangmatig eten is dan een coping mechanisme ofwel vluchtreactie geworden om bepaalde emoties niet te hoeven voelen. Je handelt gedachteloos en je verstand staat letterlijk op “0”. Probeer dit eens Probeer het volgende komend weekend, of als je tijd hebt, eens voor jezelf uit te werken op papier, in een schriftje, op je laptop of telefoon: • Hoe, waar en wanneer ontstaat de drang om dwangmatigLees verder …

eten uit gewoonte

Eet jij uit gewoonte? Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die je gewend bent om uit te voeren, op de automatische piloot, zonder na te denken. Dit kost geen moeite. Dagelijkse routines zitten hardnekkig ingebakken in je patroon en het kost tijd en volharding om bepaalde nieuwe handelingen routine te laten worden. Maar, je kunt je echt een nieuwe gezonde gewoonte aanleren. Zo verander je een slechte gewoonte in een gezonde gewoonte: • Schrijf de voordelen van de nieuwe gezonde gewoonte die je jezelf wilt aanleren op • Schrijf de negatieve gevolgen van de gewoonte dieLees verder …

behoefte aan zoet

Heeft jouw lichaam behoefte aan zoet? Dan kan het zijn dat je een gevoelige bloedglucosespiegel hebt, die snel piekt en daalt. Herken je dit? heeft jouw lichaam behoefte aan zoet? Je bent moe, dus je hebt behoefte aan zoet en neemt iets zoets/snelle suikers, bijvoorbeeld een aantal koekjes, wat chocolade of een bakje chips. Hierdoor voel je je even wat lekkerder of wat minder moe, maar na een tijdje voel je je weer moe/onrustig, dus neem je toch maar nog maar een paar koekjes, wat blokjes chocolade of wat handjes chips en voor je het weet is het pakje ofLees verder …

lekkere trek

Heb jij vaak lekkere trek? Wil je eten gewoon omdat het lekker is? Of heeft je lichaam behoefte aan zoet? Als je wilt eten, gewoon omdat het lekker is….. Veel van mijn cliënten hebben het over “verboden” producten en “dat mag ik niet”. Probeer eens om niet meer te denken in “verboden” producten of “dat mag ik niet”. Ik heb hier al eens eerder over geschreven, maar probeer vanaf vandaag niet meer te denken in “verboden” producten. Want juist als je iets niet mag, wil je het graag. Als je alles mag eten geeft dat rust. Probeer het eens: –Lees verder …

gezonde leefstijl

We zijn aangekomen bij het laatste inspiratiemoment. Als het goed is, is er veel gebeurd de afgelopen weken. Je hebt je leefstijl hopelijk aangepast en haalt wellicht andere boodschappen in huis, beweegt meer en let beter op je slaappatroon. Hopelijk voel je je hierdoor fitter en heb je meer energie. Misschien ben je ook wel wat kilo’tjes afgevallen. We geven je nu inspiratie om het vol te houden. Vandaag kijken we naar wat je hebt bereikt en hoe je de goede resultaten kunt behouden. Wat ga je doen? * Sta eens stil bij wat je hebt bereikt de afgelopen wekenLees verder …

gezonde lunch

De lunch wordt vaak in een bepaalde snelheid, maar ook gemak gemaakt. We kennen het wel, een paar boterhammen in een plastic zakje, opgegeten achter het beeldscherm, of een snelle hap in de bedrijfskantine. Terwijl een lekkere lunch je weer nieuwe energie geeft en de middag door helpt. Vanaf vandaag gaan we een manier zoeken om je lunch voedzamer te maken en krijg je van ons inspiratie voor de lunch. Wat ga je doen? * Ga op zoek naar een bakker die écht goed en lekker brood bakt, bij voorkeur volkoren, spelt, zuurdesem etc. * Eet groenten bij de lunchLees verder …

inspiratie warme maaltijd

Jullie zijn al een flink eind op weg in de PuurGezond inspiratiemomenten. Vandaag ontvang je inspiratie voor de warme maaltijd. Wil je weten hoe je een lekkere voedzame warme maaltijd kan samenstellen? En wat de tips en tricks zijn om sneller klaar te zijn, zonder te grijpen naar kant-en-klaar producten? Lees dan vooral verder😊 Dit ga je doen: *Probeer eens zelf, samen met je partner of met het gezin een weekmenu samen te stellen *Kook eens voor 2 dagen *Geniet vooral van je kookkunsten! Dit doe je door te eten met aandacht, dus laat je niet afleiden tijdens jouw heerlijkeLees verder …

Inspiratie groenten

Misschien is het wel hèt geheim van gezond eten: veeeeeel groenten op je bord. Bij de lunch, bij de warme maaltijd en tussendoor. Dus je zal het wel raden vandaag gaan we inspiratie op het gebied van groenten delen. Wat ga je doen? Ga proberen om: *bij de lunch iets van groenten te nemen *ervoor zorgen dat er een voorraadje rauwkostknabbels in je koelkast ligt *elke dag 2 (simpele) groentegerechten bij de warme maaltijd. Houd daarnaast voorgaande punten vast, en probeer het beweegdoel op te voeren naar 1 uur per dag matig intensief bewegen per dan. Een ander extra focuspuntLees verder …

Goede voornemens

Dit is waarom goede voornemens vaak mislukken…. Een voornemen is niets, een beslissing is alles! Goede voornemens mislukken helaas vaak, omdat je niet echt besluit, het ook daadwerkelijk te gaan doen. Als je dat vanaf nu gaat veranderen, dus stoppen met plannen en het gaat doen, dan gaat dat het verschil maken.   Denk eens aan je goede voornemens van vorig jaar. Weet je nog wat ze waren? Wilde je afvallen? Wilde je meer gaan bewegen? Wilde je stoppen met roken? Minder stress? Een betere relatie? En is het gelukt? De oplossing? Stoppen met goede voornemens en het gaan doen!Lees verder …

voldoende beweging

Inmiddels zijn we op de helft van de inspiratiemomenten aangekomen, namelijk tip 4, deze gaat over inspiratie voor voldoende beweging! Jullie hebben de laatste tijd de focus mogelijk leggen op regelmaat in de voeding, gezonde tussendoortjes, het belang van een goed ontbijt en vocht. Vandaag wordt er focus gelegd op beweging. Beweging en voeding doen veel goeds voor lichaam en geest, waardoor beiden essentieel zijn om succesvol je doel te kunnen bereiken. Lukt het jou om: *minstens een half uur matig intensief per dag bewegen *een start maken met conditietraining en krachttraining, bijvoorbeeld een afspraak maken met een coach ofLees verder …

inspiratie vocht

We zijn aangekomen bij inspiratiemoment 3! En dat staat in het teken van vocht 💦 Je gaat vanaf vandaag proberen erop te letten wat je exact op een dag drinkt. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van je gewicht. Eerder hebben we het namelijk gehad over de PuurGezond Piramide, waarbij vocht de eerste, ook wel de basislaag (breedste) laag is. Waar ga ik dan op letten? – Zorg dat je minstens 2 liter vocht drinkt, zoals koffie, water (eventueel met fruit, groente of kruiden zoals munt naar keuze) of thee (zonder suiker eraan toegevoegd). – En probeer van bovenstaande minimaalLees verder …

zoetstoffen

Zoetstoffen, zijn ze echt zo slecht? Geschreven door: Rosalie Zoetstoffen, wie kent ze niet? De naam zegt het al. Zoetstoffen zijn stoffen die gebruikt worden om een zoetere smaak te geven aan allerlei soorten voedingsmiddelen. Sommige zoetstoffen komen uit natuurlijke producten, andere zoetstoffen zijn gefabriceerd. Het gebruik van zoetstoffen wordt vaak geassocieerd met ziektes of andere negatieve gezondheidseffecten, maar zijn zoetstoffen nu echt zo slecht? Kankerverwekkend? Voordat zoetstoffen gebruikt mogen worden, worden ze eerst beoordeeld (op veiligheid) door de Europese voedselveiligheidsautoriteit. Elk soort zoetstof heeft haar eigen E-nummer. Wanneer een zoetstof niet van nature in het product voorkomt, maar isLees verder …

ontbijt

Onlangs zijn we begonnen met de PuurGezond inspiratie momenten. Het 1e in spiratiemoment ging over gezonde tussendoortjes, waarbij we jullie de opdracht hebben meegegeven om meer regelmaat te vinden in de voeding en de tussendoortjes in te vullen met gezonde opties, waaronder fruit. Vandaag gaan we inzoomen op het ontbijt. Waarom het ontbijt? Nou het ontbijt is namelijk je start van de dag. Het levert je allerlei goede voedingsstoffen, ondersteunt je bij het concentreren, voorkomt snoep- en snaaigedrag later op de dag, stimuleert de stoelgang en helpt je bij het bereiken van een gezond gewicht. Maar waar moet het ontbijtLees verder …

tussendoortjes

Vandaag gaan we van start met het eerste inspiratie moment van de PuurGezond weken. Het zal bestaan uit acht diverse inspiratie posts, bestaande uit informatie en opdrachtjes. Deze week willen wij namelijk aan jullie vragen om te letten op je tussendoortjes. Uit de praktijk ervaren wij namelijk dat deze het lastigst worden gevonden. Kortom ga je ervoor zorgen dat je regelmaat hebt in de voeding, zoals ontbijten, lunchen en avondeten. Waarbij je snoep en snacks gaat vervangen voor gezonde tussendoortjes. Hoe ga je dat doen? Opdracht 1: Eet drie hoofdmaaltijden per dag zoals ontbijt, lunch en warme maaltijd, om dusLees verder …

Intermittent fasting

Intermittent fasting is een vorm van op bepaalde tijden en/of momenten vasten. Bekende vormen van intermittent fasting zijn om de dag vasten en periodiek vasten. Deze vorm van vasten kan gunstige gezondheidseffecten hebben en bijdragen bij gewichtsverlies. Er wordt namelijk een zogenoemde ‘eating window’ gecreëerd, waardoor er minder snel een te veel aan calorieën wordt gegeten dan dat er wordt verbruikt. De positieve gezondheidseffecten hangen samen met het gewichtsverlies. Uit onderzoek is nog niet gebleken of het gewichtsverlies op de lange termijn doorwerkt. Langetermijneffecten op gezondheid zijn onvoldoende bekend. Kun je afvallen met intermittent fasting? Met intermittent fasting is hetLees verder …