Gezonde voeding voor kinderen

Vraag je je als ouder af, of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond op te groeien? Of ben je misschien bang dat je kind te veel binnenkrijgt en juist te veel aankomt in gewicht. Je bent niet alleen, wij krijgen deze vraag vaak.

Lust je kind veel dingen niet en wil hij ook niet proeven van wat je op tafel zet? Dat kan frustrerend zijn, zeker als je als ouder al van alles hebt geprobeerd. Wat kan helpen? Het is in ieder geval belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven en flink wat geduld te hebben.

Verder is het belangrijk dat je jouw zorgen niet uit tegenover je kind. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de problemen juist in stand worden gehouden of zelfs verergeren.

Voldoende voedingsstoffen

Biedt je kind in ieder geval iedere dag eten uit de schijf van 5 aan. Als tussendoortje en als hoofdmaaltijd.

Mijn baby wil niet eten

Baby’s hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen, waardoor je kindje veel gevoeliger is voor smaak. Na de romige, zoete borst- of flesvoeding kan vaste voeding heel erg vreemd aanvoelen voor je baby.

Vaste voeding is naast zoet, opeens ook zuur of bitter. En wat te denken van al die verschillende structuren in de mond? Ruw, hard, glad, droog, glibberig, fris, prikkelend, kleverig, etc.

Soms zal je kind wel 10 tot 15 keer moeten proeven voordat hij aan een smaak gewend is. Het is daarom belangrijk om begripvol en geduldig te zijn. Dwang bij het aanleren van nieuwe smaken heeft helemaal geen zin.

Lees hier tips om je baby te leren proeven

Mijn dreumes of peuter wil niet eten

De eerste 2 jaar van je kind zijn het belangrijkst voor de smaakontwikkeling. De meeste 0 tot 2-jarigen vinden het leuk om nieuwe dingen te proeven en accepteren vrij gemakkelijk andere smaken.

Peuters daarentegen kunnen erg koppig zijn (het bekende “ik ben 2 dus ik zeg nee”) en daar niet altijd even veel zin in hebben. Het is dus slim om kinderen zo vroeg mogelijk aan veel smaken te laten wennen.

Lees hier tips voor de “lust ik niet” fase

Mijn kind (4-13) wil niet eten

Om lekker te kunnen sporten of om zich goed te kunnen concentreren op school is het uiteraard belangrijk dat je kind de meest vitale bouwstenen binnenkrijgt.

Lust je kind veel dingen niet en wil hij ook niet proeven van wat je op tafel zet? Dat kan frustrerend zijn, zeker als je als ouder al van alles hebt geprobeerd. Wat kan helpen? Geef in ieder geval zelf het goede voorbeeld en leg verder de lat niet al te hoog; een goede eter is een kind dat van alles wat eet en nieuwe smaken probeert. Het bord hoeft niet leeg.

Lees hier gouden tips voor moeilijke eters

Mijn kind is te zwaar; een dieet is geen oplossing

Misschien ben je op zoek naar een dieet voor je kind, maar dit is beslist geen oplossing voor een kind met overgewicht. Een kind is nog in de groei en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Ieder dieet zou deze belangrijke groei in de weg staan, omdat er tekorten kunnen ontstaan van belangrijke voedingsstoffen of vitamines en mineralen. Daarbij kan een dieet een jojo-effect veroorzaken en kinderen en tieners in de pubertijd vatbaar maken voor extreem lijnen.

Wij spreken daarom niet over ‘lijnen’ of ‘diëten’ bij kinderen, maar over het aanleren van een gezond leefpatroon, waaronder een gezonde voeding!

Lees hier onze blog wat geef jij je kind mee naar school

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

De diëtist coacht kinderen én hun ouders. Want alleen als je zelf het goede voorbeeld geeft, zullen je kinderen gezonde voedingsgewoontes aanleren. Maar dan is het wel belangrijk te weten wát die goede gewoontes zijn, en hoe je deze over kunt brengen op jouw kind.

Wij helpen jullie graag om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Tevens letten wij er op, dat je kind geen tekort aan voedingsstoffen krijgt. Wij maken altijd een voedings- en leefstijladvies op maat, waarin de hoeveelheden staan die jouw kind nodig heeft om gezond op te groeien, goed te kunnen concentreren op school en/of goed te kunnen presteren tijdens het sporten.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!