4 redenen waarom je geen crashdieet moet volgen

In de praktijk horen wij als diëtisten vaak dat cliënten veel willen afvallen in een korte tijd, ofwel een crashdieet willen volgen. In het verleden hebben zij ook al vaak crashdiëten gevolgd. Een crashdieet houdt meestal in dat de dagelijkse energie-inname minder dan 1000 kcal per dag is en dat er veel dieetregels aan te pas komen.

Ondanks het voordeel van snel gewicht verliezen raden wij dit soort diëten af, omdat de aanpak op de lange termijn juist averechts kan werken. Hier 4 redenen waarom:

  1. Het is ongezond

Na een aantal weken een crashdieet te volgen, is het risico groot dat je tekorten krijgt aan vitamines en mineralen. Hierdoor daalt je weerstand en ben je vatbaarder voor ziek worden.

  1. Het triggered eetbuien

Jouw lichaam kan in de overlevingsstand schieten door het grote energietekort. Hierdoor kun je enorme trek krijgen waardoor we vaak juist gaan grijpen naar grote hoeveelheden ongezond voedsel. In het ergste geval kom je hierdoor terecht in een negatieve spiraal waarbij je de eetbuien gaat compenseren en waardoor ze daarna juist weer extra aangewakkerd worden.

  1. Het is moeilijk vol te houden

Stel dat je een koolhydraat-arm of ketogeen dieet volgt. Dan is het voor een tijdje best goed vol te houden om nee te zeggen tegen dat lekkere frietje of gebakje, maar het is niet houdbaar om voor altijd maaltijden af te slaan bij sociale gelegenheden. Daar zit dan ook het probleem: een crashdieet leert je niet met verleidingen om gaan, hierdoor val je vaak weer terug in je oude gewoontes en vliegen de kilo’s er weer aan.

  1. Zorgt voor verlies van spiermassa

Snel gewicht verliezen, zorgt voor een grotere afname van spierweefsel dan bij wat langzamer gewichtsverlies. Spierweefsel zorgt juist voor een hogere verbranding wat helpt bij het afvallen. Uiteindelijk verbruik je door snel afvallen steeds minder energie waardoor je nog minder zult gaan moeten eten om kilo’s kwijt te blijven raken.

Onze tip:

Begin juist met het maken van kleine aanpassingen in jouw leefstijl. Eet bijvoorbeeld een portie groente extra, kies vaker voor verantwoorde tussendoortjes, et cetera. Zo bouw je stap voor stap een leefstijl op die echt bij jou past en daardoor makkelijk is om vol te houden. Tevens zorgt dit ervoor, dat je je fit voelt, want dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste. Afvallen komt dan vanzelf. En natuurlijk helpen wij jou graag op weg bij het opstellen van een plan en het volhouden van je nieuwe, gezonde gewoontes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.