Als je last hebt van darmproblemen dan is het goed om eerst te weten wat daarvan de oorzaak is. Darmproblemen kunnen gaan van diarree tot obstipatie, maar ook lactose-intolerantie of PDS kunnen voor vervelende problemen zorgen.

Diarree

Iedereen kan wel eens diarree hebben, bijvoorbeeld door het eten van verkeerd voedsel. Het lichaam reageert daar gelukkig snel op en zal versneld het foute eten afvoeren. De ontlasting is waterig omdat er geen tijd is geweest om het water en de voedingsstoffen uit het eten op te nemen in het bloed.

Heb je echter langere tijd diarree dan kan dat een andere oorzaak hebben.

Obstipatie

Normaal gesproken heeft een mens 1 tot 2 maal per dag ontlasting. In het geval van obstipatie blijft de ontlasting langer in de darm en wordt daardoor harder en steviger. De ontlasting gaat moeilijk en je kunt er flink buikpijn van krijgen. Deze buikpijn zit dan voornamelijk onderin de buik, onder de navel.

PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)

Als je verschillende darmproblemen hebt dan kan het zijn dat je last hebt van PDS. Deze darmproblemen kunnen bestaan uit buikpijn en wisselende ontlastingsproblemen, zoals verstopping of diarree. Ook kun je last hebben van een vaak opgezette buik, winderigheid en vermoeidheid.  Deze vorm komt vaak voor, zeker 20% van de bevolking heeft hier last van. Als je denkt dat je hier last van hebt, dan kan de arts dit onderzoeken en een diagnose stellen.

Heb je eenmaal de diagnose PDS dan is het een kwestie van uitproberen welke behandeling voor jou werkt en in welke mate.  Deze behandeling kan bestaan uit voeding, medicijnen, supplementen en/of therapieën.  Aanpassingen in je voeding en leefstijl is de meest aangewezen manier om de behandeling te starten. Wij kunnen je daarbij ondersteunen.

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Lactose-intolerantie

Krijg je buikpijn als je yoghurt hebt gegeten? Of word je misselijk na een glas melk? Dan heb je misschien lactose-intolerantie. Je maag reageert op de lactose (melksuiker) die in melk zit.

Een lactose-intolerantie is heel gemakkelijk door de huisarts via een waterstof-ademtest vast te stellen. Mocht je lactose-intolerantie hebben of klachten, maak dan een afspraak met ons.

Lactose-intolerantie

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.