Heb je allerlei vage klachten en denk je dat je een verstoorde hormoonhuishoudig hebt? Ben je misschien in de overgang? Wil je zwanger worden en lukt dat niet? Of ben je misschien zwanger en vraag je je af of je wel voldoende voedingsstoffen voor jou en je kindje binnenkrijgt? Heb je misschien endometriose of PCOS? Bij al deze vragen kunnen wij als je diëtist helpen.

Hormonale disbalans

Ben je misschien in de overgang en verandert er ineens veel?

Dan heb je waarschijnlijk last van een hormonale disbalans. Klachten door de overgang, zoals opvliegers en slapeloze nachten kunnen daarvan het gevolg zijn. In de overgang raakt de balans verstoort. Het is een natuurlijk proces maar je kunt er gelukkig wel wat aan doen. Wil je weten welke voeding voor jou het beste is om jouw overgangsklachten te verminderen? Wij kunnen samen met jou onderzoeken welke voeding jij nodig hebt om jouw hormonen beter in balans te krijgen. Dit is niet voor iedereen hetzelfde omdat ieder lichaam een andere spijsvertering en behoeften heeft.

Voeding en overgang

Wil je zwanger worden?

Hormonen en zwanger worden gaan hand in hand. Wanneer er sprake is van een afwijking in de hormonen, zoals PCOS, kan deze ervoor zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt en zonder eisprong zul je niet zwanger worden.

Oorzaken hormonenafwijking

Er is niet veel voor nodig om een afwijking in de hormonen te veroorzaken. Stress, medicijnen, over- of ondergewicht en erfelijkheid kunnen veel doen met de hormoonhuishouding. Ook verstoorde organen die hormonen produceren kunnen de boosdoener zijn: de hypofyse, de hypothalamus en de schildklier.

PCOS

Bij PCOS is er sprake van problemen bij de eierstokken, een onregelmatige cyclus en het uitblijven van de eisprong. Bij PCOS zijn de mannelijke voortplantingshormonen (o.a. testosteron) in het lichaam van de vrouw hoger dan normaal.

Diagnose afwijkingen in hormonen

Bepaalde klachten kunnen een signaal zijn dat er iets mis is met de aanmaak van hormonen in je lichaam. Denk hierbij aan een onregelmatige menstruatie, overmatige beharing, acne en overgewicht. In dat geval kan er onderzoek worden gedaan naar eventuele afwijkingen in de hormonen door middel van bloedonderzoek. Daarnaast kan er een echo worden gemaakt om bijvoorbeeld de eierstokken in beeld te brengen om te kijken of er cysten aanwezig zijn.

Behandeling afwijking in hormonen

Voordat je een behandeling ondergaat zijn er misschien wel dingen die je zelf al kunt doen. Zo heeft overgewicht veel invloed op de hormoonhuishouding en versterkt het de afwijking. Een gezondere leefstijl kan dan al veel doen en misschien zelfs voor een zwangerschap zorgen. Met behulp van onze  voedings- en leefstijlbehandeling hebben we al veel stellen kunnen helpen om zwanger te worden en ook wij worden daar heel erg blij van 🙂

Mooie inspirerende blog van één van onze cliënten van de vruchtbaarheidskliniek van het JBZ

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er erg veel in je lichaam en ook dan spelen de hormonen een hele grote rol. Waar de een zonder problemen 9 maanden zwanger is, kun je zelf tobben met allerlei problemen. Welke hormonen spelen bij jou het meeste op en wat heb jij nodig om jouw zwangerschap zonder noemenswaardige klachten door te komen? Hoe fijn zou het zijn als dit juist een periode wordt waarbij je kunt genieten van je zwangerschap. Een goede balans in jouw voedingsbehoefte kan je hierbij ondersteunen en wij helpen je daar graag bij.

Zwangerschap en voeding