Zwangerschap en voeding

Je zwangerschap is een belangrijke tijd. Jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en goed te groeien. Daarnaast speelt ook je gewichtstoename tijdens de zwangerschap een belangrijke rol. Je voeding is hierbij heel erg belangrijk.

De meeste zwangere vrouwen weten wel wat ze beter niet kunnen eten of drinken, zoals: alcohol, rauw vlees, gerookte zalm, etc. Ook weten de meesten wel dat ze extra foliumzuur en vitamine D moeten innemen. Maar naast foliumzuur en vitamine D heeft een zwangere vrouw ook andere voedingsstoffen extra nodig en dat wordt vaak vergeten.

Bekijk ook eens onze vlogs over zwangerschap en voeding

Waarom extra voedingsstoffen?

Eigenlijk is het best logisch toch, dat je extra voedingsstoffen nodig hebt tijdens je zwangerschap. Bedenk maar eens wat er allemaal gebeurt in je lichaam, zoals: de aanmaak van placenta en navelstreng, de groei van je baarmoeder en borsten en je krijgt meer bloed. Bovendien komt daar natuurlijk ook nog de ontwikkeling van je kindje van één bevruchte eicel tot een baby van gemiddeld 7-8 pond bij.

Voor al die ontwikkelingen van je eigen lijf en van die van je kindje heeft je lichaam natuurlijk wel extra bouwstoffen nodig, zoals bijvoorbeeld: vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Deze haal je niet alleen uit je eigen lichaamsvoorraad, maar moeten ook uit je voeding komen. Uit onderzoek blijkt dat maar 5% van de Nederlandse bevolking de aanbevolen hoeveelheden groente haalt. Bovendien haalt maar 10% van de Nederlandse bevolking de aanbevolen hoeveelheden fruit. Hieruit zou je dus kunnen concluderen, dat veel mensen krap in hun vitamine-voorraad zitten.

Zorg goed voor jezelf en je kindje

Om zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje te zorgen is het dus belangrijk om tijdens de zwangerschap goed te eten. Met de juiste voeding kun je ervoor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor de ontwikkelingen in je eigen lijf en voor de groei en ontwikkeling van je kindje.

Gewenste gewichtstoename is ook van belang

Bovendien kun je met behulp van goede voeding zorgen voor een gewenste gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Een gewenste gewichtstoename verkleint namelijk de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Ook is de kans groter dat je fitter de bevalling ingaat en sneller opknapt na je bevalling. Voor je kindje verklein je de kans op ziekte’s  op de korte, maar ook op de langere termijn.

Voeding en zwangerschapskwaaltjes

Ook kun je door het aanpassen van je voeding klachten zoals: misselijkheid, hoge bloedsuikers, een lage bloeddruk of juist een hoge bloeddruk, maagzuur of vermoeidheid verminderen en soms zelfs helemaal voorkomen.

Als diëtist heb ik uitgebreide voedings- en medische kennis en kan ik je tijdens je zwangerschap begeleiden naar een zorgvuldig samengestelde en uitgebalanceerde voeding, die past bij jouw leefstijl én waarmee je alle benodigde voedingsstoffen voor jou en voor je kindje binnenkrijgt.

Wil jij investeren in een gezonde zwangerschap en in de toekomstige gezondheid van jouw kindje op de korte maar ook de lange termijn?

Maak een afspraak voor een persoonlijk voedings- en leefstijladvies op maat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.