Ondergewicht en gezond aankomen

Een te laag gewicht brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee, omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De weerstand wordt minder en je kunt je lusteloos en moe gaan voelen. Het lichaam gebruikt reservevoorraden uit vet- en spierweefsel, waardoor vet- en spierweefsel wordt afgebroken. Vooral de afbraak van spierweefsel is nadelig. Spiermassa staat namelijk voor kracht, fitheid en conditie. Als het ondergewicht lang aanhoudt neemt bovendien de kans op botbreuken toe.

Wanneer heb je ondergewicht?

Iemand heeft ondergewicht bij een BMI onder de 18,5.

Voor 65-plussers en voor COPD-patiënten (chronische longziekten) worden andere grenzen gebruikt, namelijk een BMI van minder dan 20 voor 65-plussers en van minder dan 21 voor mensen met COPD. Voor het vaststellen van ondervoeding wordt voor volwassenen tot 70 jaar een BMI grens van minder dan 20 en voor 70 jaar en ouder een BMI grens van minder dan 22 gehanteerd, in combinatie met een tekort aan voedingsstoffen of ziekte.

Ook voor kinderen gelden andere afkapwaarden. Kinderen zijn in de groei en daarom zijn lengte, gewicht en de BMI afhankelijk van de leeftijd. Er zijn voor de leeftijdscategorie 2 tot 19 internationaal afkapwaarden voor de verschillende leeftijden en jongens en meisjes vastgesteld.

Oorzaken ondergewicht

Ondergewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken langere tijd minder is dan het lichaam gebruikt ofwel verbrandt. Bij ouderen in zorginstellingen en ziekenhuizen en bij zieken komt ondergewicht relatief vaak voor.

Ondergewicht kan komen door onder andere:

  • gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door verminderde smaak en geur, een ziekte of bij gebrek aan beweging.
  • kauw- en slikproblemen.
  • een slechtwerkende darm. De darm kan dan minder voedingsstoffen opnemen, bijvoorbeeld door een darminfectie of darmaandoening.
  • bijwerking van medicijnen.
  • angst, eenzaamheid, verdriet, depressiviteit. Iemand met een depressie heeft mogelijk geen trek of heeft geen fut om boodschappen te doen en te koken.
  • een eetstoornis.
  • een verhoogd energiegebruik, bijvoorbeeld bij een infectie of kanker.

Gezond eten en gezond aankomen

Voor mensen met ondergewicht is gezond eten en gezond aankomen belangrijk. Op die manier krijgen ze alle voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft, zoals eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De nadruk ligt op voeding met voldoende eiwit en energie, in combinatie met bewegen voor de spieropbouw.

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?

Wij helpen je graag om op een gezonde manier aan te komen.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.