Heb je diabetes en worstel je met overgewicht? Of blijft je bloedsuiker te hoog? Probeer dan eens  om minder koolhydraten te eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een dieet met minder koolhydraten (ofwel suikers en zetmeel) positieve effecten kan hebben op de bloedsuikerwaarden, in ieder geval op de korte termijn. Daarnaast heeft het vaak ook een positief effect op je gewicht, wat ook weer een positief effect heeft op je bloedsuikerwaarden.
Start een koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt dieet wel altijd onder begeleiding van een diëtist en je praktijkondersteuner of huisarts, want waarschijnlijk moet je medicatie worden aangepast.

Minder en andere koolhydraten

Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen dan helpt het al om zo weinig mogelijk geraffineerde producten, zoals: snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen. Deze producten bevatten weinig tot geen voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Een vermindering van het eten/drinken van deze producten kan al effect hebben op je bloedsuiker.

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de koolhydraten die we eten belangrijker is dan de hoeveelheid. Als je kiest voor producten met koolhydraten, kies dan voor kwaliteit, dat wil zeggen producten met veel vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Daardoor stijgt je bloedsuiker langzamer en wordt hij ook minder hoog. Ga voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels.

Koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm eten?

Bij een algemeen gezond voedingspatroon komt ongeveer 40 – 70% van de energie (calorieën) die je per dag nodig hebt uit koolhydraten. Bij een koolhydraatbeperkt voedingspatroon komt minder dan 40% van je energie uit koolhydraten.

Hoeveel koolhydraten minder?

Hoeveel minder koolhydraten je moet eten, verschilt per persoon. Het hangt af van hoe snel je gewicht wilt verliezen en wat je goed kunt volhouden:

    • Een lichte koolhydraatbeperking betekent: 150 tot 200 gram koolhydraten per dag
    • Een matige koolhydraatbeperking betekent: 70 tot 150 gram koolhydraten per dag
    • Een sterke koolhydraatbeperking (koolhydraatarm eten) wil zeggen:  minder dan 70 gram koolhydraten per dag
    • Bij een ketogeen dieet krijg je 20 tot 50 gram koolhydraten per dag binnen.

Op het etiket op de verpakking kun je lezen hoeveel koolhydraten er in de verschillende producten zitten. Ook zijn er diverse websites en apps met koolhydratentellers

Websites met koolhydratentellers

  • www.koolhydratentabel.nl
  • www.koolhydraten.nl
  • www.koolhydraatkenner.nl

Apps voor mobiel koolhydraten tellen

Sterke koolhydraatbeperking

Sommige mensen kiezen voor een sterke koolhydraatbeperking (minder dan 70 gram per dag) of een ketogeen dieet (20-50 gram per dag). Het is dan wel belangrijk om in de gaten te houden dat je voldoende vezels, vitaminen, mineralen, etc. binnen krijgt. Dit kun je met je diëtist overleggen.

Als jij SGLT-2 remmers gebruikt, is een strenge koolhydraatbeperking of ketogeen dieet niet geschikt, vanwege het hoge risico op ketoacidose (verzuring van je bloed). Mensen met diabetes type 1 lopen daarnaast het risico een hypo te krijgen. Vandaar dat het belangrijk is om als je dit wilt dit altijd in overleg met je diëtist of arts te doen.

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Vraag altijd begeleiding van een diëtist als je een koolhydraatbeperkt dieet wilt volgen. Voor mensen met diabetes worden de kosten voor de diëtist vergoed door de zorgverzekering. Deze zorg valt binnen de ketenzorg, ga hiervoor langs bij de huisarts of je praktijkondersteuner voor een verwijsbrief.

Als diëtist bespreken we met jou onder andere:

      • Een haalbaar streefgewicht.
      • Hoe je het beste minder koolhydraten eet, dus wat bij je past.
      • Hoe je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
      • Hoe je na het afvallen het aantal gezonde koolhydraten weer langzaam kan uitbreiden.
      • Het aanpassen van je medicatie, samen met je arts of diabetesverpleegkundige/ praktijkondersteuner.

Graag helpen wij je om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

2 reacties

  1. Ik heb hulp nodig om 20 kilo af te vallen.ik wil graag koolydraatarm
    Het lukt me niet meer aleen.
    Grt meriam

    1. Author

      Hoi Meriam, wij helpen je daar graag bij. Ik stuur je even een mailtje. Groet, Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.