Heb je diabetes en worstel je met overtollige kilo’s? Of blijft je bloedsuiker te hoog? Probeer dan eens  om minder koolhydraten te eten. Uit onderzoek blijkt dat een koolhydraatbeperkt dieet positieve effecten kan hebben op de bloedglucosewaarden, in ieder geval op de korte termijn. Start een koolhydraatarm of -beperkt voedingspatroon wel altijd onder begeleiding van je diëtist en je arts. Dit omdat je medicatie waarschijnlijk moet worden aangepast.

Minder en andere koolhydraten

Een kleine vermindering in je huidige koolhydrateninname kan al effect hebben. Koolhydraten zijn suikers en zetmeel. Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen dan helpt het al om zo min mogelijk geraffineerde producten zoals snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken te nemen. Deze producten bevatten weinig tot geen voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven.

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de koolhydraten die we eten belangrijker is dan de hoeveelheid. Als je kiest voor producten met koolhydraten, kies dan voor kwaliteit: dus met veel vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Daardoor stijgt je bloedsuiker langzamer en wordt hij ook minder hoog. Ga voor volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten en fruit. Daar zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels.

Koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm eten?

Bij een algemeen gezond voedingspatroon komt ongeveer 40 – 70% van de energie die je per dag nodig hebt uit koolhydraten. Bij een koolhydraatbeperkt voedingspatroon komt minder dan 40% van je energie uit koolhydraten.

Hoeveel koolhydraten minder?

Hoeveel minder koolhydraten moet je dan eten? Dit verschilt per persoon. Het hangt af van hoe snel je gewicht wilt verliezen, en wat je goed kunt volhouden. Overleg met je diëtist welke mate van koolhydraatbeperking voor jou het beste is:

  • Lichte koolhydraatbeperking: 150 tot 200 gram koolhydraten per dag
  • Matige koolhydraatbeperking: 70 tot 150 gram koolhydraten per dag
  • Sterke koolhydraatbeperking (koolhydraatarm eten):  minder dan 70 gram koolhydraten per dag
  • Ketogeen dieet: 20 tot 50 gram koolhydraten per dag

Hoeveel koolhydraten zitten in een voedingsmiddel? Dat zie je op het etiket op de verpakking, of zoek het op in speciale lijsten (websites) of apps:

Websites met koolhydratentellers

 • www.koolhydratentabel.nl
 • www.koolhydraten.nl
 • www.koolhydraatkenner.nl

Apps voor mobiel koolhydraten tellen

Sterke koolhydraatbeperking

Sommige mensen kiezen voor een sterke koolhydraatbeperking (minder dan 70 gram per dag) of een ketogeen dieet (20-50 gram per dag). Overleg met je dietist hoe je gezonde keuzes maakt, zodat je wel voldoende vezels, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Een strenge koolhydraatbeperking of ketogeen dieet is niet geschikt voor mensen die SGLT-2 remmers gebruiken vanwege het risico op normoglycemische ketoacidose (verzuring van je bloed). Mensen met diabetes type 1 lopen daarnaast het risico op het krijgen van een hypo. Goed overleg met dietist en arts over insulinegebruik is daarom nodig.

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Vraag altijd begeleiding van een diëtist als je een koolhydraatbeperkt dieet wilt volgen. Voor mensen met diabetes worden de kosten voor de diëtist vergoed door de zorgverzekering. Deze zorg valt binnen de ketenzorg, ga hiervoor langs bij de huisarts of je praktijkondersteuner voor een verwijsbrief.

Als diëtist bespreken we met jou onder andere:

   • Een haalbaar streefgewicht.
   • Hoe je het beste minder koolhydraten eet, dus wat bij je past.
   • Hoe je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
   • Ze helpt je ook om na het afvallen het aantal gezonde koolhydraten weer langzaam uit te breiden.
   • Het aanpassen van je medicatie, samen met je arts of diabetesverpleegkundige.

Graag helpen wij je om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.