Ellen is door Julia Zendman van de Telegraaf (VROUW) geïnterviewd over maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers worden ingezet met het idee om af te vallen. Onderzoek van de consumentenbond wijst echter uit dat veel maaltijdvervangers eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn. Vaak bevatten ze namelijk weinig eiwit en veel suikers. Om voor eens en voor altijd duidelijkheid te scheppen over hoe gezond maaltijdvervangers eigenlijk zijn, spraken wij met diëtiste Ellen Kant (52).

Wat zijn maaltijdvervangers

Het woord zegt het eigenlijk al, een maaltijdvervanger vervangt een hele maaltijd. Je hebt ze in allerlei soorten en smaken, bijvoorbeeld repen, shakes, soepen en puddinkjes. Fabrikanten claimen dat ze alle benodigde voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen, eiwitten en vezels, die je normaal ook zou binnenkrijgen met een gewone maaltijd. Dat is vaak helemaal niet zo.  Het is wel zo dat er weinig calorieën inzitten, waardoor je dus gaat afvallen als je ze gebruikt. Veel vrouwen kiezen voor maaltijdvervangers omdat het makkelijk is. Daarnaast is het duidelijk, snel en je hoeft niet te koken. Ook is het makkelijk om ze mee te nemen.

Jo-jo effect

De keerzijde is dat wanneer je stopt met de maaltijdvervangers, je in een jojo-effect terecht komt. Je leert jezelf geen gezond eetpatroon aan. Door de weinige calorieën, vaak maar 800 per dag, komt je lichaam in de spaarstand en gaat je stofwisseling omlaag. Zodra je weer gewoon gaat eten kom je des te sneller weer aan. Dan krijg je dus inderdaad dat jojo-effect. Je valt bijvoorbeeld eerst 10 kilo af, maar vaak kom je in de periode erna meer dan 10 kilo aan. Dan ga je weer een periode diëten met maaltijdvervangers en val je 10 kilo af, maar in die periode daarna kom je weer meer aan, bijvoorbeeld 15 kilo. Uiteindelijk kom je dus meer aan dan dat je afvalt. Dit komt omdat je lichaam de spaarstand nog gewend is. Dus zodra je weer normaal gaat eten, denkt jouw lichaam dat het de energie, ofwel calorieën, als reserve moet opslaan. Je lichaam gaat die energie omzetten in vet en opslaan als vet. Zo blijf je in die cirkel. Eigenlijk is het een recept om obesitas te ontwikkelen, omdat je iedere keer weer meer aankomt dan je bent afgevallen.

Gezond eten is beter

Gezond eten is veel beter als je wil afvallen. Begin met het eten van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van groente, fruit, volkoren producten, vis et cetera. Als je dat doet ben je sowieso gezond bezig. Het gaat vaak fout met de portiegrootte. Door de waan van de dag eten mensen overdag vaak te weinig of slaan ze zelf het ontbijt of de lunch over. Onderweg halen ze dan vaak een snack of ze komen ze thuis en vergaan ze van de honger, waardoor ze gaan snacken. Mannen nemen dan ook nog eens een te grote portie van de warme maaltijd en als je dan ’s avonds voor de TV ook nog gaat snacken, moet je er niet van staan te kijken als je een paar jaar later 10 kg bent aangekomen.

Tips om op een gezonde manier af te vallen

Hieronder een aantal tips om een gezonde manier wat kilo’s kwijt te raken:

  1. Zorg dat je voor ontbijt en lunch voldoende grote porties neemt, want als je daar te weinig eet, ben je eerder geneigd om tussendoor of als je thuis komt te snaaien.
  2. Focus niet zo op het aantal kilo’s dat je ziet op de weegschaal. Het maakt niet uit hoeveel je afvalt, als je maar gezond bezig bent. Het is ook belangrijk om jezelf te realiseren dat al die overtollige kilo’s er niet binnen twee maanden bij zijn gekomen. Dus geef jezelf de tijd. Leer jezelf een gezond eetpatroon aan en verklein de kans op het jojo-effect.
  3. Balans is belangrijk. Kijk voor jezelf wat jij prettig vindt. Het is bijvoorbeeld een prima balans als jij je prettig voelt bij 80% gezond eten en drinken en 20% eten en drinken, wat misschien wat minder gezond is. Ik houd zelf ook van een lekker wijntje.
  4. Wees lief voor jezelf, want als je constant streng bent voor jezelf, is de kans groter dat je later door negatieve emoties in een eetbui terecht komt. Onderzoek toont aan dat als je milder bent voor jezelf, je minder eet en dus minder kans hebt om aan te komen of meer kans hebt om succesvol af te vallen.
  5. Als je wil afvallen is een uur beweging per dag aan te raden. Dat hoeft niet in één keer een uur. Als je niet in beweging kan komen, maak dan de stapjes heel erg klein. Trek je schoenen en jas in ieder geval aan en loop dan naar het einde van de straat en weer terug. Hier is minder wilskracht voor nodig dan voor een uur hardlopen of wandelen. En wedden dat als je eenmaal buiten bent, je vaak toch nog een extra blokje om doet en doe je dat niet, dan is dat ook goed 🙂

Ik wil absoluut geen maaltijdvervangers promoten, want ik sta daar niet achter, maar als je ze toch wil gebruiken, kies dan voor de soort met de meeste eiwitten. Let er verder op, dat er niet te veel vitamines en mineralen inzitten, dat wil zeggen niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Met sommige vitamines en mineralen is het namelijk heel belangrijk dat je er niet te veel van binnenkrijgt, want dat kan schadelijk zijn voor je lichaam. Het is ook belangrijk om te kijken of er niet te veel koolhydraten inzitten. Koolhydraten is namelijk een verzamelnaam van suikers.

Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken?

Wij helpen je graag om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.