Ik heb geen wilskracht?  

De meeste mensen denken, dat ze de wilskracht niet hebben om een gezonde leefstijl vol te houden. Helaas wordt wilskracht vaak gezien als een eigenschap die je hebt of niet hebt. Maar, zo zwart-wit is het echter niet!

Wilskracht is een soort spier

Wilskracht is in feite een soort spier. Door een spier meer te trainen kan deze meer belasting aan en dat geldt dus ook voor wiskracht.

Echter kun je een spier ook uitputten. Niemand heeft oneindig veel wilskracht en het is dus raadzaam om wilskracht ook efficiënt in te zetten. Probeer daarom vaste gewoontes en routines aan te brengen. Als je dagelijks bij alle handelingen en dingen die je doet moet nadenken, verspil je enorm veel wilskracht en energie.

Hoe vaker je doet wat je had voorgenomen te doen, dus ook soms moeilijke dingen, deste sterker jouw wilskrachtspier wordt. Maak daarom de afspraken met jezelf klein en simpel, zodat je deze ook kan uitvoeren en je je wilskrachtspier kan sparen voor moeilijke momenten en verleidingen.

Hierbij een paar tips:

1. Een haalbaar en realistisch doel

Om wilskracht op te bouwen moet je ook zelfvertrouwen in jezelf krijgen. Stel een doel op voor jezelf waarvan je zeker weet dat het gaat lukken. Bijv. als ongetrainde sporter probeer je ook niet meteen een marathon te lopen.

2. Focus op 1 ding

Net als spierkracht is je wilskracht beperkt. Als je te veel dingen tegelijk probeert te doen, put je jezelf en je wilskracht simpelweg uit en verlies je motivatie. Probeer je daarom op 1 à 2 doelen tegelijk te focussen. Heb je er een gewoonte van gemaakt, dan kun je er een volgend doel aan toevoegen of het doel uitbreiden.

3. Creëer een routine

Je wilskracht trainen gaat makkelijk met een duidelijke routine. Wij zijn immers gewoontedieren en alle gewoontes die we hebben kosten ook vaak de minste energie om te doen. Zeg dus niet tegen jezelf ik wil 2 keer gaan sporten per week, maar maak ook duidelijke en concrete afspraken met jezelf. Bijvoorbeeld op maandagavond 20.00 uur en op donderdagochtend 09.00 uur ga ik sporten.

4. Zoek motivatie op

Veel mensen denken dat actie het gevolg is van hoe gemotiveerd je ergens voor bent. Pas als we gemotiveerd zijn om iets te doen, komen we in actie. Maar motivatie hebben we niet altijd en komt wanneer hij wil. We geven vaak motivatie de schuld om iets wel of niet te doen. Echter is actie de bron van motivatie. Actie zorgt altijd voor een resultaat, het bijkomend voordeel is dat het resultaat direct zorgt voor motivatie en inspiratie. Zoek dus zelf motivatie op door in actie te komen.

Wij helpen je graag

Als diëtist-leefstijlcoach helpen wij je graag om om in actie te komen, hoe klein die actie ook is en gezonde gewoonten (weer) op te pakken. We begeleiden je en coachen je en hebben daarnaast veel praktische tips, adviezen en recepten. Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont.

Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

Geschreven door Chantal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.