Koemelkallergie

Krijg je steeds klachten als eczeem, braken, diarree en buikpijn na het drinken van een glas melk? Het zou kunnen dat je allergisch bent en een koemelkallergie hebt. Een koemelkallergie is een ongewenste reactie op het eiwit in de koemelk. In het lichaam ontstaat er dan een abnormale reactie van het natuurlijke afweersysteem. Het immuunsysteem maakt namelijk specifieke antistoffen tegen koemelkeiwitten in de voeding, die normaal gesproken als onschadelijk worden gezien. Als dit niet gebeurt en de antistoffen komen in aanraking met het koemelkeiwit, treedt er een reactie op. Dit kan leiden tot de volgende klachten:

  • Huidklachten zoals eczeem, onderhuidse zwelling bij lippen en oogleden en galbulten
  • Maagdarmklachten zoals braken, diarree en buikpijn
  • Luchtwegklachten zoals astma
  • Levensbedreigende anafylactische shock

Voornamelijk bij zuigelingen en jonge kinderen

Koemelkallergie komt voornamelijk voor bij zuigelingen en jonge kinderen. Dit komt doordat het maagdarmkanaal bij jonge kinderen nog niet is volgroeid. Hierdoor gaan stukjes eiwit uit koemelk gemakkelijk door de darmwand heen en komen zo vervolgens in het bloed terecht. Deze stukjes kunnen een allergische reactie geven. Zuigelingen hoeven niet alleen klachten te krijgen na het drinken van koemelk of flesvoeding op basis van koemelk. Dit kan ook via de borstvoeding zijn, als de moeder voedingsproducten consumeert die koemelk bevatten.

Kunnen oudere kinderen en volwassenen ook een koemelkallergie hebben?

Ja, dat kan ook. Het verschil is dat oudere kinderen en volwassenen over het algemeen minder hevige klachten ervaren bij een koemelkallergie, dan zuigelingen en jongere kinderen.

koemelkallergie

Wat moet je doen bij een koemelkallergie?

Als je denkt een koemelkallergie te hebben, is het belangrijk om alle koemelkeiwitten uit de voeding weg te laten. Stel je vermoedt dat je kind een koemelkallergie heeft en het krijgt nog borstvoeding, dan is het belangrijk dat je als moeder koemelkeiwitvrije voeding gebruikt. Dit wordt ook wel eliminatie genoemd en is onderdeel van de eliminatie/provocatie/reëliminatie methode, waarmee de diagnose koemelkallergie vastgesteld kan worden. Bij de eliminatiefase wordt gekeken of de klachten verdwijnen. Na de eliminatiefase periode kan er voorzichtig koemelkeiwit geherintroduceerd worden (provocatie). Als er opnieuw klachten ontstaan is dit een bevestiging van een koemelkallergie en worden de koemelkeiwitten uit de voeding gehaald (reëliminatie).

Klik hier als je geïnteresseerd bent in een informatief filmpje over koemelkallergie

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Uit statistieken is gebleken dat twee tot drie procent van alle kinderen tot 1 jaar een koemelkallergie ontwikkelt. Het grootste gedeelte van de kinderen groeit daar voor zijn/haar tweede verjaardag overheen. Is dat niet het geval, dan is het zeer waarschijnlijk dat je kind de allergie voor zijn/haar vijfde verjaardag kwijt raakt. Slechts een klein percentage blijft allergisch. Het is daarom van belang om regelmatig te proberen of koemelk door jou of eventueel je kind wordt verdragen op advies van een diëtist.

Wat handig is om te weten is dat er 3 uur dieetadvisering in de basisverzekering zit. Tot 18 jaar gaat dit niet van het eigen risico. Dus vermoed je dat jouw kind een koemelkallergie heeft, kom dan zeker langs, want het is gratis.

Wij helpen jou en je kindje graag op weg naar een gezonde leefstijl zonder allerlei klachten. Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Jij en je kindje zijn van harte welkom op ons spreekuur!

Bron: www.voedingscentrum.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.