LACTOSE-INTOLERANTIE

Krijg je buikpijn als je yoghurt hebt gegeten? Of word je misselijk na een glas melk? Dan heb je misschien lactose-intolerantie.

Wat is het verschil tussen lactose-intolerantie en een koemelkallergie?

Bij een koemelkallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen de eiwitten die in melk zitten. Bij lactose-intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Er wordt namelijk niet gereageerd op de eiwitten in de melk, maar op de lactose ofwel melksuiker die in melk zitten.

Lactose is melksuikerLactose intolerantie

Koemelk, maar ook melk van andere zoogdieren (geiten, schapen en paarden), bevat van nature lactose, ook wel melksuiker genoemd.

Om lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in de dunne darm aangemaakt en zorgt voor de vertering van lactose in de darm. Bij mensen met te weinig lactase komt de onverteerde lactose in de dikke darm terecht.

 

Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree. Deze klachten kunnen ongeveer 30 minuten tot 2 uur na inname van melk- en melkproducten ontstaan. De ernst van de klachten verschilt per persoon, maar ook van de hoeveelheid ingenomen lactose. Een oplossing hiervoor is om een lactosebeperkt dieet te volgen, waarbij zuivelproducten worden vervangen door lactosevrije producten.

lactose intolerantie

Het is het gemakkelijkste om lactosevrije koemelkproducten te nemen, zoals lactosevrije halfvolle melk en lactosevrije yoghurt. Belangrijk om te weten is dat zure melkproducten, zoals yoghurt en karnemelk, minder lactose bevatten. Dit komt doordat de lactose bij fermentatie al deels is afgebroken. Zure melkproducten zijn dan ook vaak beter te verdragen bij een lactose-intolerantie. Fabrikanten dienen ‘lactose’ of ‘melksuiker’ overigens apart en dikgedrukt of in hoofdletters te vermelden op het etiket.

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Vermoed je dat je een lactose-intolerantie hebt? Ga dan naar je huisarts om te kijken of dat inderdaad de oorzaak is van jouw gezondheidsklachten. Een lactose-intolerantie is heel gemakkelijk via een waterstof-ademtest vast te stellen. Mocht je lactose-intolerantie hebben of juist niet en je ervaart klachten, maak dan een afspraak met een diëtist.

Wij kunnen je namelijk helpen met het zoeken naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Ook kunnen we je helpen bij het aanpassen van je voeding om je klachten te verminderen of te verhelpen. Tevens letten wij er op, dat je geen tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

Misschien vind je het leuk om een video over lactose-intolerantie te bekijken; klik dan op deze link. In deze video wordt op een gemakkelijke manier uitgelegd wat lactose-intolerantie is