Skip to content

Voeding en kanker – Voedings- en leefstijladviezen

voeding en kanker

Voeding en leefstijl spelen een belangrijke rol bij de kans op kanker. Het bewijs is sterker dan ooit en blijkt uit het het rapport “Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective” van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op basis van meer dan 10 jaar onderzoek zijn er aanbevelingen voor de preventie van kanker opgesteld. Hieronder kun je ze lezen.

Voeding en kanker

Minder fastfood en bewerkt voedsel

Eén van de aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om zo weinig mogelijk fastfood en ander bewerkt voedsel te eten waar veel vet, zetmeel en/of suiker in zit. Met bewerkt voedsel worden producten bedoeld die in een fabriek gemaakt zijn en onherkenbaar zijn van hun oorspronkelijke plantaardige of dierlijke bron. Deze producten bevatten vaak veel lege calorieën en weinig gezonde voedingstoffen. Voorbeelden zijn wit brood, witte pasta, pizza, cake, gebak, koek, snoep en chips.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert om zoveel mogelijk zelf te koken en hierbij gebruik te maken van verse producten in plaats van te kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden.

Vuistregel: maximaal 225 kcal

Lees de etiketten en let daarbij op de hoeveelheid calorieën, aldus het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Vuistregel : bevat het product meer dan 225 kilocalorieën per 100 gram Dan is het calorierijk en kun je het – uitgezonderd noten, zaden en olie – beter niet nemen. Kies liever voor voedingsmiddelen met minder dan 100 kcal per 100 gram, zoals groente, fruit en peulvruchten.

Let op met supplementen

Een andere aanbeveling is om geen voedingssupplementen te gebruiken ter preventie van kanker. Pas vooral op met hoog gedoseerde supplementen. Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kunnen deze een onvoorspelbare invloed hebben op het risico op kanker.

40 procent kan voorkomen worden

De aanbevelingen zijn richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl die door een panel van internationale wetenschappers zijn opgesteld op basis van de laatste stand van de wetenschap. Volgens schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou hierdoor ongeveer 40 procent van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden.

De 10 aanbevelingen voor voeding en kanker

 1. Blijf op een gezond gewicht
 2. Kom in beweging
 3. Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten
 4. Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel en/of suiker in zit
 5. Beperk het eten van rood en bewerkt vlees
 6. Drink zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suikers
 7. Drink zo weinig mogelijk of liever geen alcohol
 8. Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker
 9. Voor moeders: geef je baby borstvoeding (indien mogelijk)
 10. Na de diagnose kanker: volg deze aanbevelingen

Om je kans op kanker te verkleinen is het ook belangrijk om niet te roken en je huid niet te veel bloot te stellen aan zonlicht.

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Het is niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw ziekte. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

Wij helpen je graag om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Tevens letten wij er op, dat je geen tekort aan voedingsstoffen krijgt. Wij maken voor jou een voedings- en leefstijladvies op maat, wat je helpt om je risico op (terugkeer van) kanker te verminderen of in een betere conditie te komen ter voorbereiding op een behandeling.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

voeding en kanker

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds

2 reacties

 1. Op mijn 18e heb ik non hodgkin gehad en daar voor behandeld met chemo en bestralingen.
  Inmiddels ben ik 35, heb ik twee kinderen (10 en 7) en een iets te hoog BMI (idealiter gaan er 10 tot 15 kilo af).

  Recent is bij mijn jaarlijkse onderzoeken geconstateerd dat er ‘onrustige cellen’ aanwezig zijn in mijn linkerborst. Vooralsnog geen ernstige zorgen, maar met mijn achtergrond natuurlijk wel schrikken.

  Een aantal jaar geleden is ook al geconstateerd dat mijn hart geleden heeft onder de behandelingen. Ik neem hier geen medicijnen (meer) voor, maar mogelijk dat dit in de toekomst wel (weer) moet.

  Kortom, ik heb alle reden om mijn een gezonde levensstijl en voedingspatroon aan te meten ter voorkoming van verder hartklachten en om de kans te verkleinen dat er een vorm van kanker bij mij ontstaat.

  Ik vind dit een behoorlijk lastig proces, er valt zoveel te lezen. Ook het op een mijn leven passende manier integreren van een dergelijk voedingspatroon vind ik lastig en houd ik niet al te lang vol. Zouden jullie mij kunnen helpen?

  1. Author

   Beste Kim,

   Er is inderdaad veel te vinden over gezonde voeding en leefstijl op het internet en je bent niet de enige voor wie dit vaak verwarrend is en voor wie het lastig is om een gezond voedingspatroon/gezonde leefstijl te vinden die bij je passen.

   Wij kunnen je daar zeker bij helpen en dat doen we ook graag. Ik stuur je een mailtje en dan kunnen we een afspraak maken.

   Vriendelijke groet,

   Ellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ellen Kant Voeding en Leefstijl BV | De Savornin Lohmanlaan 1 | 5252 AX Vlijmen | Tel.: 073-5116298 | 06-44624781 (website: Internet-Meesters)