Ondervoeding – Ongewenst gewichtsverlies

Vaak wordt er gedacht dat mensen naar een diëtiste gaan omdat ze graag een aantal kilo’s willen afvallen, maar niet alleen voor gewichtsverlies kan je bij ons terecht. Naast dat wij adviezen kunnen geven voor bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom, de overgang, diabetes, verhoogd cholesterol, COPD, verschillende intoleranties en nog veel meer, kunnen wij ook helpen bij ondervoeding en/of ongewenst gewichtsverlies. Ook als je overgewicht hebt, kun je overigens ondervoed zijn.

Wat is ondervoeding?

Bij ondervoeding heeft iemand een te kort aan energie en/of voedingsstoffen. Met name een te kort aan eiwitten komt met regelmaat voor, waardoor het spiermassa kan gaan afbreken. Maar ook kan je een te kort hebben aan vitamines en mineralen. Dit kan leiden tot vermoeidheidsklachten, spierpijn, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.

Symptomen ondervoeding

Maar hoe kom je erachter of je te maken hebt met ondervoeding of misschien wel iemand uit jouw omgeving? Er zijn een aantal symptomen waaraan je ondervoeding kunt herkennen, zoals:
– Ongewenst gewichtsverlies en verlies van spiermassa/kracht
– Bij volwassenen een BMI van onder de 18,5
– Verminderde eetlust
– Vermoeidheid en futloos
– Afname van conditie
– De dagelijkse bezigheden kosten meer energie
– Verminderde weerstand
– Langzamere wondgenezing

Mocht je een van deze symptomen herkennen of hierover twijfelen, neem dan contact op met je huisarts of schakel een diëtiste in.

Kleine aanpassingen

In de omgeving wordt vaak het advies gegeven om maar gewoon wat meer te gaan eten, maar zo makkelijk gaat dat niet, helaas. Vaak kunnen kleine aanpassingen in het voedingspatroon al wel zorgen voor een positief resultaat.

Je kan bijvoorbeeld denken aan volle zuivelproducten i.p.v. magere producten, meerdere kleine maaltijden verdeeld over de dag, calorierijke tussendoortjes (noten, blokje kaas etc.) en een extra scheut olijfolie door de warme maaltijd.

Het belangrijkste is dat je geen producten gaat nemen tegen je zin in, of die je niet lekker vindt.
Samen met een diëtiste kan je kijken naar wat voor jouw haalbaar is en hierbij kan er rekening worden gehouden met eventuele medische bijzonderheden.

Bijvoeding ofwel drinkvoeding

Mochten de aanpassingen in de voeding voor onvoldoende resultaat zorgen, is het ook mogelijk om drinkvoeding in te zetten. Drinkvoeding is een vloeibare voeding die veel calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen bevat. De drinkvoeding kan helpen voor een sneller resultaat. Wanneer het gewicht weer op peil is, kan de drinkvoeding weer worden afgebouwd. Het is wel belangrijk om te weten dat drinkvoeding geen vervangen is voor de ‘normale maaltijden’ maar als ‘extra’ wordt toegevoegd.

Een gewichtstoename van 1 tot 2 kilo per maand is een heel mooi streven.

Gescheven door Lotte 🙂

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.