De invloed van motivatie en mindset bij een gezonde leefstijl

Bij het veranderen/behouden van een gezonde leefstijl spelen voeding en beweging een belangrijke rol, maar wat hierbij zeker niet mag ontbreken is de juiste mindset en motivatie. Je geest is namelijk van essentieel belang in dit proces.

Mindset

Je gedrag wordt bepaald door je mindset. Mindset gaat over wat jij denkt en geloofd. Het veranderen van je mindset gaat niet van de één op andere dag, dit proces heeft tijd nodig en kost enige moeite. Ook zal je merken dat dit proces met ups en downs verloopt. Maar het leuke aan het veranderen van je mindset is, dat je jezelf beter leert kennen en wanneer het je gelukt is, val je niet snel meer terug in jouw oude patroon.

Maar hoe krijg je de juiste mindset? Het is belangrijk om eerst na te denken over wat jouw motivatie is voor het veranderen van je mindset. Hierna kun je de controle over jouw manier van denken gaan aanpakken.

Motivatie

Motivatie bestaat uit 2 soorten: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie betekent dat je iets uit jezelf wil bereiken. Om deze te achterhalen kan je jezelf de vraag stellen: “Waarom wil ik mijn leefstijl veranderen en waarom is dit belangrijk voor mij?” Voor iedereen kan dit een andere reden zijn, voorbeelden zijn: voor een betere gezondheid of om lekkerder in mijn vel te zitten.

Bij extrinsieke motivatie word je gemotiveerd door factoren van buitenaf, bijvoorbeeld door middel van een beloning. Deze beloningen kan je voor jezelf opstellen of nog leuker, maak deze samen met iemand uit je omgeving. Bijvoorbeeld wanneer je wil stoppen met roken kan je het geld wat je normaal aan een pakje sigaretten uitgeeft in een potje doen, zodat je er na een tijdje iets leuks van kunt kopen of bij elke 3 kilo dat je afvalt, plan je een verwenmomentje in voor jezelf.

Het is belangrijk om beide soorten motivatie voor jezelf in kaart te brengen zodat je weet waarvoor je het doet en hierdoor gaat het veranderen naar een gezonde leefstijl een stuk makkelijker.

 Neem de controle over jouw manier van denken

Gedachtes overkomen je niet, maar deze creëer jezelf. Ben jij de persoon die vaak voor alles een oplossing heeft en positief blijft denken of de persoon die overal problemen in ziet en negatief denkt? Beide bepalen hoe jij jouw dag ervaart.

Heb je even een tegenvaller in jouw proces naar een gezonde leefstijl omdat je bijvoorbeeld een aantal verjaardagen hebt gehad, waarbij je jezelf niet goed aan jou eigen gemaakte afspraken hebt gehouden, dat overkomt iedereen! Het belangrijkste is hoe je hiermee omgaat. Wordt niet boos op jezelf, omdat het even niet goed is gegaan, maar kijk naar wat je allemaal al wel hebt bereikt! Kijk eens naar jezelf als een vriendin, wat zou je tegen een vriendin zeggen die in deze situatie zit? Wees niet te streng voor jezelf en pak het hierna weer op.

Succes bij het veranderen/behouden van jouw gezonde leefstijl en heb je vragen of loop je toch tegen bepaalde dingen aan? Neem gerust contact met ons. Wij begeleiden je en coachen je en hebben daarnaast veel praktische tips en adviezen. Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont.

Deze blog is geschreven door onze stagiaire Lotte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.