Marokkaanse groentestoofpot van Vienne

Nu het buiten kouder wordt, vind ik het heerlijk om ‘s avonds een lekker stevige maaltijd te eten. Stamppot past uiteraard perfect bij dit seizoen. Maar als je eens iets anders wil dan Hollandse stamppot, dan is deze Marokkaanse groentestoofpot een goed alternatief. Gezond, lekker, makkelijk en naar eigen keuze aan te passen qua ingrediënten. Hierbij mijn recept:

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 middelgrote aardappels (voor minder koolhydraten, kies 2 aardappels en 1 meiknol)
  • 1 courgette
  • 2 winterpenen
  • 2 paprika’s
  • 2 grote uien
  • 1 vleestomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram kikkererwten
  • Handje verse koriander (optioneel)

Voor de kruidensaus

  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels water
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Bereiding

Snijd de aardappels, winterpenen, courgette en paprika in lange dunne repen (+- 2-3 cm breed en 5-10 cm lang). Halveer de ui en snijd deze per helft in 3 parten, snijd de tomaat in plakken van 1 cm.

Neem een stoofpan of tajine en verspreidt de aardappel (en eventueel meiknol) over de bodem van de pan. Stapel daar bovenop de wortel, vervolgens de paprika, courgette en als laatste de ui.

Het is de bedoeling dat er een piramide ontstaat waarbij de ingrediënten die het langste moeten garen onderop liggen.

Neem vervolgens de kikkererwten en knoflook en verspreid deze over de groenten. Leg de gesneden plakken tomaat bovenop. Als je ervan houdt, voeg dan ook een handje koriander toe.

Nu rest alleen nog het maken van de kruidensaus. Voeg de kruiden samen in een schaaltje en meng het met  de olijfolie en het water tot het een sausje wordt. Giet vervolgens het kruidensausje zo verspreid mogelijk over de gestapelde groenten en aardappels .

Zet vervolgens de pan of de tajine op een middellaag vuur en na zo’n 40-45 minuten is het klaar. Serveer met (volkoren)brood en een salade en je zet het perfecte alternatief voor de Hollandse stamppot op tafel!

Variatietip
Als je liever vlees eet, kun je de kikkererwten vervangen door kipfilet. Je kunt echt eindeloos variëren. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.