Goed versus slecht cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft als bouwstof. Je lever maakt het grootste deel van het cholesterol zelf aan. In het lichaam heb je het slechte LDL-cholesterol en het goede HDL-cholesterol. We onderscheiden de twee soorten met het volgende ezelsbruggetje. De ‘L’ staat voor Loser en de ‘H’ staat voor Hero. Een scheve verhouding van deze twee soorten geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten, dus wanneer het LDL-cholesterol te hoog is en het HDL-cholesterol te laag.

Verzadigde vetzuren vervangen door onverzadigde vetzuren

De verhouding kan verbetert worden door diverse factoren. Enkele worden er in deze blog uitgelicht. Het is belangrijk om in de voeding producten hoog in verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten. Dit kan door volle zuivelproducten te vervangen voor halfvolle producten, harde vetten te vervangen voor halvarine, vloeibaar bak- en braadvet en (een heel mooi product zoals) olijfolie te gebruiken. Verder heeft het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed.

Een belangrijk weetje: “Ongefilterde koffie verhoogt het LDL-cholesterol”

Ongefilterde koffie bevat een stofje, genaamd cafestol en dit verhoogt het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

De minste cafestol zit in gefilterde koffie, hierbij kan je denken aan koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads en koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In ongefilterde koffie gemaakt met cups, van koffiebonen, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.

“Hoeveel kopjes koffie mag ik per dag?”

Het advies rondom cafeïne voor een gezonde volwassene bedraagt ongeveer 400 milligram per dag, zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen. Het advies rondom cholesterol en ongefilterde koffie is maximaal 1-2 kopjes koffie per dag. Voor gefilterde koffie is het maximaal 4 kopjes koffie per dag.

Hulp of begeleiding nodig? Je bent altijd van harte welkom op ons spreekuur. Je kunt ons bellen op 06-44624781 of stuur een mailtje naar info@voedingsadviesvlijmen.nl of vul het contactformulier op deze website in.

Misschien vind je deze blog over voeding bij een verhoogd cholesterol ook interessant

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.