Jicht is een reumatische aandoening en ontstaat bij mensen waarbij de nieren urinezuur niet goed uitscheiden. Hierdoor hoopt het zich op in het bloed en slaat het neer in de gewrichten. Dat leidt tot gewrichtsontsteking.

Hoe ontstaat urinezuur in het lichaam?

…door purines, dit zijn namelijk stoffen die vrijkomen bij de afbraak van cellen door het lichaam. Zo komt een derde van de purines in het lichaam uit de voeding. Dit heeft echter nauwelijks tot geen invloed op een verhoogd urinezuurgehalte. Hoe ontstaat dit dan wel? Nou, een te hoog urinezuurgehalte in het bloed ontstaat door een verstoorde balans tussen de aanmaak en afvoer van urinezuur. De nieren spelen hierin een rol, waarbij zij niet voldoende het urinezuur afvoeren. Dit kan gebeuren als de nieren minder goed functioneren.

Klachten bij jicht

De klachten zijn in de vorm van een aanval en ontstaan binnen enkele uren tot een dag. Hierbij zijn de gewrichten gezwollen, rood en warm. Dit kan samen gaan met koorts. Meestal vindt de klacht plaats in één gewricht, vaak is dat de grote teen. Andere gewrichten waarbij klachten kunnen ontstaan zijn de middenvoet, enkel, knie, pols en hand. De duur van de klachten is tussen de 1 en 3 weken, waarna je weer volledig herstelt. Op lange termijn kunnen de klachten chronisch worden, hetgeen kan leiden tot ernstige gewrichtsbeschadigingen.

De behandeling van jicht

Bij klachten van jicht schrijft de dokter medicijnen voor. Om de klachten in de vorm van een aanval te voorkomen, zijn er aanvullende leefregels en voedingsadviezen. Deze kan je hieronder lezen.

Voedingsadviezen bij jicht

Jicht ontstaat dus door een te hoog urinezuurgehalte, daardoor zijn de adviezen naast medicatie, gericht op het verminderen van de hoeveelheid urinezuur.

Een gezond gewicht: bij overgewicht helpt afvallen bij een verminderde aanmaak van urinezuur. Val alleen niet te snel af, want hierdoor stijgt het urinezuurgehalte juist weer. Een goede richtlijn is 0,5 tot 1 kilo per week.

Alcohol: alcohol zorgt voor een verhoogde aanmaak van urinezuur in de lever en vermindert de uitscheiding van urinezuur door de nieren.

Weinig tot geen suiker: Voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals frisdranken en vruchtensappen bevatten fructose. Bij de afbraak van fructose is urinezuur een bijproduct. Fruit bevat ook fructose, maar dit heeft een uitzondering hierop.

Vlees en vis: Rood vlees, orgaanvlees, garnalen en kreeft zorgen voor een stijging van het urinezuurgehalte. Het is belangrijk om hier dus geen grote hoeveelheden van te eten.

jicht

 

Vocht: Door het drinken van veel vocht, ongeveer 2 tot 3 liter per dag, ontstaat er meer

urine waardoor de nieren sneller het urinezuur afvoeren. De beste keuzes zijn water en thee en koffie zonder suiker.

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Vermoed je dat je jicht hebt? Ga dan naar je huisarts om te kijken of dat inderdaad de oorzaak is van jouw gezondheidsklachten. Mocht de diagnose gesteld zijn of juist niet en je ervaart klachten, maak dan een afspraak met een diëtist.

Wij kunnen je namelijk helpen met het verlagen van de aanvallen bij jicht. Ook kunnen we je helpen bij het aanpassen van je voeding om je klachten te verminderen of te verhelpen, door middel van bovenstaande adviezen.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

Misschien vind je het fijn om een filmpje over jicht te bekijken, klik dan hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.