Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Het prikkelbare darm syndroom (PDS) komt naar schatting bij ruim 10% van de Nederlanders voor. Kenmerkende klachten zijn buikpijn, buikkrampen, diarree of juist verstopping (obstipatie). Ook gasvorming en een opgezette buik zijn veelgehoorde klachten. De precieze oorzaak van PDS is niet bekend.
Voeding bij PDS
Voeding speelt een grote rol bij PDS. Toch is er niet één specifiek dieet dat bij iedereen de klachten van PDS vermindert. Mensen met PDS reageren namelijk verschillend op voedingsmiddelen. Wat bij de één klachten geeft, doet dat bij de ander niet. Het is daarom altijd verstandig om met een diëtist in gesprek te gaan om te kijken wat voor jou een goede voeding is. Het uitgangspunt bij PDS is een gezonde en gevarieerde voeding.
Een aantal algemene tips:
- Voldoende vezels: vezels zorgen voor een verbeterde darmwerking en stoelgang. Vezels zitten voornamelijk in volkoren producten, groenten en fruit.
Let op: wanneer opeens veel extra vezels worden gegeten moeten de darmen hier soms aan wennen. Het kan daarom even duren voordat de klachten uiteindelijk minder worden. - Voldoende vocht: Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Zeker bij het eten van meer vezels is voldoende vocht essentieel.
- Vermijd alcohol en koffie (en andere cafeïne houdende producten): deze kunnen de klachten verergeren
- Let op met vet en pittig eten: dit kan soms ook de klachten verergeren
- Probiotica: Er zijn aanwijzingen dat probiotica een gunstig effect kunnen hebben bij mensen met PDS. Het bewijs voor het gebruik van probiotica is echter nog zwak is, en er is meer onderzoek nodig.
- FODMAP-dieet: Dit kan mogelijk helpen om klachten te verminderen. Het is echter wel een intensief dieet. Wanneer je dit wilt proberen is het daarom belangrijk dit altijd onder begeleiding van een diëtist met kennis over dit dieet te doen.