Voedingsadvies bij een verhoogd cholesterol
Heb jij een verhoogd cholesterol en wil je dat verlagen om zo je kans op hart- en vaatziekten te verkleinen? Gezonde voeding en een gezonde leefstijl kunnen je daarbij helpen en een positief effect hebben op je cholesterol.
Allereerst, wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof en is een bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding.
Het bloed vervoert cholesterol door het aan bepaalde eiwitten te binden. Deze eiwitten heten lipoproteïnen. Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen: Hoge Dichtheid Lipoproteïne, bekend als het ‘HDL’ en Lage Dichtheid Lipoproteïne, bekend als het ‘LDL’. HDL wordt ook wel het gezonde cholesterol genoemd en LDL het slechte cholesterol.
LDL cholesterol = slecht cholesterol
LDL vervoert cholesterol via het bloed naar de rest van het lichaam, waar het bijvoorbeeld nodig is voor het herstellen van beschadigingen in weefsels. Een teveel aan LDL-cholesterol, kan blijven plakken in de binnenwand van bloedvaten. Dit gebeurt meestal op plekken waar de wand van de bloedvaten beschadigd is, als gevolg van bijvoorvbeeld roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom.
De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht (er ontstaat plak), waardoor het bloed er steeds minder goed doorheen kan stromen. Dit proces staat bekend als slagaderverkalking ofwel atherosclerose. Een stukje van de plak kan losgaan en opstopping veroorzaken in een smal deel van het bloedvat. Dat kan leiden tot een hartinfarct. Op deze manier draagt een te hoog LDL bij aan het ontstaan van hart- en vaatziekten.
HDL cholesterol = goed cholesterol
HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het wordt afgebroken. Vervolgens verlaten deze afbraakproducten het lichaam via gal en de ontlasting. Door het afvoeren van cholesterol beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten.
Totaal cholesterol en de cholesterol-ratio
Voor beiden geldt: hoe hoger de waarde, hoe hoger het risico op (sterfte aan) een hartziekte. De cholesterolratio is de beste voorspeller voor het krijgen van hart- en vaatziekten.
Grenswaarden cholesterol
- LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog
- HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag
- Triglyceriden (een andere vetachtige stof in het bloed die samen met LDL en HDL cholesterol in het bloed vervoert): meer dan 2,1 mmol/l = te hoog
- Ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed
- Totaal cholesterolgehalte: minder dan 5 = goed
Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte
De lever zorgt gewoonlijk voor een evenwicht tussen de hoeveelheid cholesterol die de lever maakt en het gehalte cholesterol in het bloed. De hoeveelheid cholesterol die de lever maakt, wordt beïnvloed door de leefstijl. Roken, weinig lichaamsbeweging en een eetpatroon met veel verzadigd vet kunnen het evenwicht negatief verstoren. Onverzadigd vet in de voeding zorgt juist voor minder LDL-cholesterol. Andere oorzaken van een hoog cholesterolgehalte zijn: erfelijkheid, overgewicht, diabetes type 2 en een traag werkende schildklier.
Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?
Als jij je cholesterol wilt verlagen of een verhoogd cholesterol wilt voorkomen, om zo je kans op hart- en vaatziekten te verkleinen dan is het zeker raadzaam om een afspraak met ons te maken. Wij kunnen je namelijk helpen bij het aanpassen van je voeding om te voorkomen dat je medicatie moet gaan gebruiken of als je al medicatie gebruikt, dit eventueel te kunnen afbouwen.
Dankzij gezonde voeding en een gezonde leefstijl kan het LDL-cholesterol lager worden en het HDL-cholesterol hoger, waardoor je totaal cholesterol en je cholesterol ratio dalen. Tevens letten wij er op, dat je geen tekort aan voedingsstoffen krijgt.
Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.
Je bent van harte welkom op ons spreekuur!