Ondergewicht, onbedoeld gewichtsverlies en ondervoeding ontstaan als je gedurende langere tijd minder energie, ofwel calorieën, binnenkrijgt dan je verbrandt.

Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt zoals eiwitten, gezonde vetzuren, vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen dan gaat je lichaam spieren verbranden om aan energie te komen. Hierdoor verlies je spiermassa. Als je spiermassa verliest, heb je minder kracht en conditie, minder energie en voel je je sneller moe.

Voedingsadvies bij ondergewicht en/of ondervoeding

Behalve dat je spiermassa verliest heb je ook meer kans om te vallen en iets te breken. Ook wordt je weerstand minder en genezen wondjes minder snel of kan er zelfs decubitus ontstaan als je bedlegerig bent. Daarnaast reageer je minder goed op eventuele behandelingen en gaat het herstel minder snel. Al met al heeft het dus veel gevolgen maar gelukkig kunnen we je in veel gevallen hiermee helpen.

Wanneer heb je ondergewicht?

Als je een BMI onder de 18,5 hebt, dan heb je ondergewicht. Voor 65-plussers en voor mensen met COPD worden andere grenzen gebruikt, te weten, voor 65-plussers een BMI van minder dan 20 en voor mensen met COPD een BMI van minder dan 21.

Wanneer ben je ondervoed?

Bij 5% of meer onbedoeld gewichtsverlies in de afgelopen 6 maanden of 10% of meer onbedoeld gewichtsverlies in een periode langer dan 6 maanden ben je  ondervoed.

Oorzaken van ondergewicht of ondervoeding

  • gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door ziekte, gebrek aan beweging of verminderde smaak en geur
  • kauw- en slikproblemen.
  • een slechtwerkende darm, waardoor deze minder voedingsstoffen kan opnemen, bijvoorbeeld door een darminfectie of darmaandoening.
  • bijwerking van medicijnen.
  • angst, eenzaamheid, verdriet, depressiviteit, waardoor iemand geen zin of fut heeft om boodschappen te doen en te koken.
  • een eetstoornis.
  • een verhoogd energiegebruik, bijvoorbeeld bij een infectie of kanker.

Wij helpen je graag!

Wil jij graag verder gewichtsverlies en verlies aan spiermassa voorkomen en/of aankomen en/of gezonder leven? Wij begeleiden je graag; we coachen je en hebben daarnaast veel praktische tips en adviezen. Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont.

Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!