Prehabilitatie-programma

Wanneer u een operatie aan uw darmen of blaas krijgt, is het belangrijk dat u in goede conditie bent.

In samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Fysio Den Bosch Oost Grevelingen in Medisch Centrum Den Bosch Oost voeren wij het ‘prehabilitatie-programma’ uit, wat u kan helpen om zo fit mogelijk te zijn voor de operatie.

Minder complicaties en een sneller herstel

Bij u is kanker in de dikke darm, endeldarm of blaas gevonden. Daarom wordt u binnenkort geopereerd. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in goede conditie zijn, sneller en gemakkelijker herstellen na de operatie. Zij krijgen mogelijk minder complicaties.

Graag willen wij u helpen om zo fit mogelijk te zijn voor de operatie. Dan zult u na de operatie sneller opknappen. Daarom bieden we u in samenwerking met de fysiotherapeut een programma aan met conditie- en krachttraining en dieetadviezen. Dit noemen we het ‘prehabilitatie-programma’.

Inhoud programma

Het programma houdt het volgende in:

  • Als diëtisten meten we onder andere uw spiermassa en spierkracht. Zo kunnen we een inschatting van uw voedingstoestand maken.
  • Vervolgens ontvangt u van ons persoonlijke dieetadviezen. De dieetadviezen helpen u voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Onder begeleiding van een fysiotherapeut gaat u kracht- en conditietraining doen.
  • De fysiotherapeut geeft u ook bewegingsadviezen voor de dagen dat u niet naar het ziekenhuis komt.

Voor de training bij de fysiotherapeut komt u 3 keer per week naar Medisch Centrum Den Bosch Oost. Deze training duurt 1 uur. Wij houden ook spreekuur in Medisch Centrum Den Bosch Oost en de afspraken met ons worden zo veel mogelijk gecombineerd met de training bij de fysiotherapeut. Wij zien u 2 tot 3 keer voor de operatie en als u vragen hebt, mag u ons tussendoor altijd bellen of mailen.

Doet u mee aan het programma?

Aanmelden gaat via het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij informeren Fysio Den Bosch Oost Grevelingen, die u vervolgens bellen en bij ons aanmelden. De fysiotherapeut plant vóór de operatie genoeg tijd in om het trainingsprogramma te kunnen volgen en af te ronden. Ook start u meteen bij ons voor de dieetbehandeling.

Wilt u niet meedoen of wilt u stoppen?

U beslist zelf of u meedoet aan het programma. Deelname is vrijwillig.

U mag ook tijdens het programma stoppen. U hoeft niet te zeggen waarom u stopt. Bespreek wel met uw behandelende zorgverleners waarom u wilt stoppen.

Wat kost meedoen?

Het kost niets om mee te doen aan het programma.

Vragen?

Uw oncologie verpleegkundige kan u verder informeren over dit programma. Heeft u vragen over voeding voor of na een operatie, dan mag u ons altijd bellen (06-44624781) of mailen (info@voedingsadviesvlijmen.nl) of het contactformulier op onze website invullen.