Voedingsadvies hoge bloeddruk (hypertensie)
Vaak merk je niets van een te hoge bloeddruk (hypertensie) en is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Risicofactoren die een rol spelen zijn onder andere: roken, weinig beweging, stress, overgewicht en een ongezonde voeding. Een langdurige en vergevorderde hypertensie kan wel klachten geven zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slechter zicht.
Boven- en onderdruk
Het hart pompt het bloed met kracht de slagaders in. Hierdoor ontstaat er druk op de bloedvaten: de bloeddruk. De bloeddruk wordt aangeduid door middel van een boven- en een onderdruk in millimeters kwikdruk (mmHg). We spreken van hypertensie wanneer:
- De bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of
- De onderdruk 90 mmHg of hoger is
De hoogste waarde is de bovendruk. Deze wordt gemeten tijdens de pompfase van het hart. Dit is het moment waarop het hart samentrekt en er bloed de slagaders wordt ingepompt. Daarna volgt een rustfase waarbij het hart zich ontspant en de druk op de vaatwand afneemt. Dit is het moment tussen 2 hartslagen. De druk die op dat moment blijft bestaan wordt de onderdruk genoemd.
Gevolgen hypertensie
Bij hypertensie staan de vaten voortdurend onder te hoge druk. Hierdoor kan er schade ontstaan. Bijvoorbeeld aan bloedvaten, hart of nieren. Een hoge bloeddruk is dan ook een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten zoals hartfalen. Het doel van de behandeling bij hypertensie is het voorkomen van de ernstige gevolgen.
Een aantal voedingstips bij hypertensie
Allereerst, verhoog je groente intake
Eet bij voorkeur ruim 300 gram groente per dag. Groente en rauwkost bevatten onder andere kalium, wat de tegenhanger is van natrium, en daarmee bloeddrukverlagend is. Natuurlijk spelen alle vitamines, mineralen en antioxidanten die in groente zitten ook een belangrijke rol. Vind je het lastig om meer groente te eten? Neem bijvoorbeeld vaker een salade bij de lunch, rauwkost met hummus of huttenkäse tussendoor of een lekkere zelfgemaakte groentesoep!
Eet meer fruit
Net zoals groenten, bevat fruit kalium, vitamines, mineralen en antioxidanten en deze zijn heel gezond voor je hart- en vaatstelsel, en daarmee dus ook voor je bloeddruk. Het advies is 2-3 porties fruit per dag (1 portie is 100-125 gram). Eet fruit als tussendoortje, door de yoghurt of in een salade!
Eet puur & onbewerkt
Be;perking van zout is het belangrijkste als je een hoge bloeddruk hebt, want te veel zout eten kan de bloeddruk verhogen. Kant- en klaar en bewerkte producten bevatten over het algemeen veel zout, dus probeer dit te beperken en zo veel mogelijk te kiezen voor pure, onbewerkte voeding. Als je dit doet, krijg je automatisch minder zout binnen. Dus gebruik geen pakjes en zakjes, maar kruid je eten lekker zelf. Een ander voordeel van puur en onbewerkt eten, is dat dit vaak ook een stuk minder suiker bevat. Dit is gunstig voor het verkrijgen of behouden van een gezond gewicht, wat ook weer van belang is voor het behouden van een gezonde bloeddruk.
Eet meer vezels
Vezels hebben een bloeddrukverlagend effect. Kies daarom voor volkorenproducten (volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta), peulvruchten en eet een handje noten extra.
Probeer het gebruik van alcohol te beperken
Tijdens mijn spreekuur hoor ik vaak dat alcohol goed zou zijn bij hart- en vaatziekten. Helaas is dit een hartnekkige fabel. Mensen die elke dag meerdere glazen alcohol drinken, hebben juist vaker een hoge bloeddruk. Het drinken van alcohol kan zelfs een oorzaak zijn van deze hoge bloeddruk.
Zwarte of groene thee hebben juist een gunstig effect op de bloeddruk, dus je kunt je glaasje wijn of biertje beter inruilen voor een kop zwarte of groene thee. Verschillende onderzoeken tonen aan dat door het drinken van 3 koppen groene of 5 koppen zwarte thee per dag de bloeddruk daalt.
Beweeg en ontspan
Naast voeding is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dit hoeft echt geen topsport te zijn! Wandelen en fietsen zijn net zo effectief. Ook het krijgen of handhaven van een gezond gewicht heeft een zeer gunstige invloed. Zo heeft een paar kilo gewichtsverlies al een positief effect op de bloeddruk. En vergeet vooral niet te ontspannen! Stress is namelijk funest voor de bloeddruk. Dus, ga snel lekker ontspannen een stukje wandelen met een appeltje in de hand😉
Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?
Vermoed je dat je een hoge bloeddruk hebt? Ga dan naar je huisarts om te laten onderzoeken of een hoge bloeddruk inderdaad de oorzaak is van jouw gezondheidsklachten. Als de diagnose gesteld is en je hebt een hoge bloeddruk, dan is het zeker verstandig om een diëtist in de arm te nemen.
Wij kunnen je namelijk helpen bij het aanpassen van je voeding om je klachten te verminderen of om te voorkomen dat je medicatie moet gaan gebruiken of als je al medicatie gebruikt, dit af te bouwen. Tevens letten wij er op, dat je geen tekort aan voedingsstoffen krijgt.
Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.
Je bent van harte welkom op ons spreekuur!