COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. De ziekte is een chronische ontsteking van de luchtwegen.
Klachten bij COPD
- Hoesten, ophoesten van slijm
- Kortademigheid
- Als gevolg van de klachten en niet goed slapen: vermoeidheid
In het beginstadium krijg je deze klachten met name bij inspanning. In een verder gevorderd stadium komen deze klachten ook in rust voor. Door het hoesten en ophoesten van slijm kan de smaak veranderen en de eetlust verminderen. Het kortademig zijn maakt eten vermoeiend. Elke hap kost veel energie waardoor het eten kan gaan tegenstaan. Daarnaast is de energiebehoefte verhoogd doordat je met COPD meer energie verbruikt in rust. Dit komt doordat er meer zuurstofgebruik is en minder efficiënt wordt ademgehaald.
Waardoor ontstaat COPD?
Ongeveer 20% van de bevolking heeft COPD. 50% van de rokers ontwikkelt COPD. Meerokers hebben een verhoogd risico. Daarnaast kan COPD ontstaan door astma, inname van fijnstof of andere schadelijke stoffen.
COPD en ondergewicht
Door de longaandoening verandert de energiebehoefte. Voldoende eten kan moeilijk worden. En daardoor gebeurt het vaak dat iemand met COPD te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om de longspieren en spieren goed te laten functioneren. De diëtist kan helpen om ervoor te zorgen dat het eetpatroon op de persoonlijke behoefte wordt afgestemd. Zij geeft daarnaast praktische tips over hoe je makkelijker aan de benodigde hoeveelheden kan komen. Indien nodig schrijft zij drinkvoeding voor.
COPD en overgewicht
Mensen die al zwaarlijvig waren en een ‘grove bouw’ hebben, ontwikkelen met name in de beginfase vaak nog meer gewichtstoename. Dit kan komen doordat men mogelijk minder gaat bewegen in verband met de vermoeidheid en de angst om het benauwd te krijgen. Als je daarbij je eetpatroon niet aanpast (minder eten omdat je minder beweegt) kun je in deze fase zwaarder worden.
Ook kan het komen door de medicatie die wordt gebruikt om de ontstekingen tegen te gaan, met name Prednison kan er toe leiden dat je een voller gezicht krijgt en toeneemt in gewicht. Als laatste kan het stoppen met roken een gewichtstoename veroorzaken. Ten eerste door de verlaagde stofwisseling ten gevolge van het stoppen met roken en ten tweede doordat er als vervanging van roken vaak meer gegeten/gesnoept wordt.
Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken?
Wil je een voedings- en leefstijladvies op maat wat je helpt om een betere voedingstoestand te krijgen en je spiermassa te verbeteren of te handhaven, waardoor je je fitter gaat voelen en meer energie krijgt, of misschien moet je wat aankomen of juist afvallen? Wij helpen je graag om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren en daardoor je doel te realiseren.
Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.
Je bent van harte welkom op ons spreekuur!