Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Het komt voor bij ongeveer drie tot vijf procent van de aanstaande moeders. Hoe kom je erachter en wat zijn de gevolgen?

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. Er groeit niet alleen een kind in je buik, ook je hormoonhuishouding wordt volledig op zijn kop gezet. Door deze hormonale veranderingen word je bijvoorbeeld misselijk, plas je meer glucose uit en worden je lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. Je lichaam heeft meer insuline nodig om de koolhydraten die je gegeten hebt te kunnen verwerken. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, heeft het lichaam moeite met het aanmaken van voldoende insuline.

Heb je eerder zwangerschapssuiker gehad, komt diabetes in je familie voor of ben je te zwaar, dan loop je het risico om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Ook als je van Hindoestaanse of mediterrane afkomst bent, is het risico groter.

Hoe herken je zwangerschapsdiabetes?

Veel dorst hebben en tegelijkertijd veel moeten plassen is een symptoom. Vermoeidheid is er ook één. Vaak groeit de baby in je buik ook harder dan normaal het geval is. Dat je bloedsuiker hoger is dan gemiddeld merk je doorgaans niet. Aan de hand van een glucosemeting kan een arts of verloskundige vaststellen of je zwangerschapsdiabetes hebt.

Een baby in de buik krijgt alle voedingsstoffen via de placenta. Als je zwangerschapsdiabetes hebt, zit er in jouw bloed meer suiker en dat komt via de placenta ook bij het kind terecht. Daardoor groeit het sneller en wordt het zwaarder. Door schommelingen in de suikerconcentraties in het bloed kan de rijping van de longen van je kind langzamer verlopen. Een bevalling kan extra zwaar zijn, omdat je baby groter en zwaarder is dan normaal het geval zou zijn.

Groter risico op diabetes type 2

Zwangerschapssuiker kun je het niet zomaar laten verdwijnen. Maar je kunt wel zo goed mogelijk voor jezelf en je baby zorgen. Vaak is een dieetplan al een goed vertrekpunt. Daarmee verdeel je de koolhydraten (suikers) die je eet goed over de dag en voorkom je pieken in je bloedsuikerspiegel. Zo vergroot je de kans dat je kind zich gezond ontwikkelt. Maar soms is alleen anders eten niet voldoende en moet je extra insuline gebruiken.

Na de zwangerschap verdwijnt samen met je dikke buik ook de diabetes. Meestal is je bloedsuikerspiegel 24 uur na de bevalling weer normaal. Als je insuline-injecties hebt gebruikt, kun je daar in overleg met de arts na de bevalling mee stoppen. Als je eenmaal zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is het risico aanzienlijk (minimaal 50 procent!) dat je binnen vijf tot tien jaar na de bevalling diabetes type 2 ontwikkelt. Daarna neemt deze kans weer iets af. Houd jezelf dus goed in de gaten als je ooit zwangerschapsdiabetes hebt gehad en overleg desnoods met de huisarts om je bloedsuikerspiegel extra te laten controleren. En uiteraard moet je net als iedere andere kersverse moeder goed voor jezelf zorgen.

Hoe zit het met de volgende baby?

Als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad, kan je prima opnieuw in verwachting raken. Het hoeft niet per se terug te komen. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen wordt je bloedsuikerspiegel standaard extra gecontroleerd vanaf de zestiende week van de zwangerschap. Als dit nog geen te hoge waarden geeft, wordt dat herhaald in week 24 en week 28. Belangrijk, want hoe eerder je zwangerschapsdiabetes ontdekt, hoe eerder je kunt ingrijpen, hoe groter de kans is op een gezonde baby en een goede bevalling.

Een aanpassing in het voedingspatroon is meestal voldoende. Soms moet er tijdelijk insuline bijgespoten worden. Je diëtist analyseert je eetgedrag, helpt je bij het kiezen van de juiste voeding en een goede verdeling van het eten over de dag. Daarnaast adviseert ze je over de beweging. Het doel is dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk wordt.

Adviesbureau Voeding & Leefstijl Ellen Kant werkt samen met Verloskundigenpraktijken in Den Bosch en Vlijmen voor de behandeling van zwangeren met zwangerschapsdiabetes.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.