VOEDING EN HORMONEN

Waarom hebben zo veel mensen een ontregelde hormoonhuishouding ofwel hormonale disbalans? Gezonde voeding kan een positieve invloed op je hormonen hebben.

Veel hormonale ontregelingen geven jarenlang klachten en beïnvloeden van alles in je leven, zoals: je eetlust, energie, stemming/humeur, je libido, stofwisseling, je immuunsysteem, misschien zelfs je vruchtbaarheid. Bedenk maar eens een functie in je lichaam die niet aangestuurd wordt door je hormonen.

Het is dan ook niet zo vreemd dat een groot deel van de mensen last heeft van hormonale klachten. Er zijn steeds meer stoffen in onze voeding, maar ook in onze huidproducten en in ons milieu die onze hormoonhuishouding ontregelen. Met gerichte voeding kun je veel invloed hebben op een gezonde(re) hormoonbalans.

 • Heb je overgewicht rond je middel terwijl je eigenlijk helemaal niet zoveel eet?
 • Voel je je altijd opgejaagd terwijl je eigenlijk geen stress hebt?
 • Doe je veel aan sport maar gaat er geen grammetje af?
 • Ben je, zonder dat je het zelf wilt, in de periode voor je ongesteld wordt niet te genieten?
 • Kom je maar niet over je overgangsklachten heen?
 • Heb je, ook al heb je net een flink bord eten op, direct na het avondeten al weer zin in zoet?
 • Is je libido behoorlijk gedaald?
 • Heb je als man een buikje en ben je borsten aan het ontwikkelen?

Bovenstaande problemen zijn slechts een fractie van de vele ontregelingen die er kunnen ontstaan door een hormonale disbalans. Als je bekijkt hoeveel hormonen er zijn, dan moeten ze toch wel heel veel processen beïnvloeden. En dat is ook zo! Je kunt beter zeggen: wat wordt er eigenlijk NIET door hormonen beïnvloedt? Hormonen hebben invloed op nagenoeg alles in je leven: je eetlust, je energie, je stemming, je stofwisseling, je slaap, je immuunsysteem, etc.

Stress

Stress is één van de hoofdoorzaken van een hormonale disbalans. Veel mensen ervaren teveel/ chronische stress in hun leven. Bovendien is stress véél meer dan een te drukke agenda: ook chronische ontstekingen, crash diëten, niet goed slapen, té intensief sporten, etc. geven in ons lichaam een stress reactie.

Voeding

In onze voeding zitten hormoon verstorende stoffen. Als we die voeding vervangen door pure, onbewerkte voeding met een hoge voedingswaarde, dan kan dat veel verbetering geven.

Gezonde darm- en leverfunctie

Een gezonde darm- en leverfunctie spelen een vitale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van hormonen. Bij het gros van de mensen kunnen darmen en lever wel een steuntje in de rug gebruiken.

Beweging

We hoeven tegenwoordig niet meer zo veel te bewegen als vroeger omdat we niet meer 6-8 uur op zoek hoeven naar eten. Maar spieraanmaak en spierbehoud en een gezonde verhouding tussen vet- en spiermassa zijn onmisbaar voor een gezonde hormoonbalans.

Verstoord dag- en nachtritme

Een andere oorzaak van hormonale verstoringen kan aan een verstoord dag- en nachtritme liggen.  Wij hoeven niet langer het ritme van dag en nacht in acht te houden. Er is immers kunstlicht en de 24 uurs economie heeft bijna overal zijn intrede gedaan. Hormonaal gezien is dit echter een soort ‘nachtmerrie’ want ons hele lichaam wordt aangestuurd  via  onze ‘biologische klok’ die wèl het dag- en nachtritme aanhoudt.

Daarnaast hoeven we niet langer rekening te houden met de seizoenen. Ook in de herfst en de winter hebben we het lekker warm in huis en er is eten in overvloed. Dit heeft erg veel invloed op ons gewicht en hormonale ontregelingen.

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Uiteraard zijn niet alle hormoon verstorende oorzaken te beïnvloeden  met voeding en leefstijl. Maar daar waar dat wel kan, is dat een grote winst!

Daarnaast is het niet eenvoudig om ervoor te zorgen dat jouw dagelijkse voeding past bij jouw situatie. Daar heb je uitgebreide voedingskennis, medische kennis en een flinke portie ervaring voor nodig! De diëtist is de aangewezen persoon om je hierbij te helpen.

Wij helpen je graag om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Tevens letten wij er op, dat je geen tekort aan voedingsstoffen krijgt. Wij maken voor jou een voedings- en leefstijladvies op maat, wat je helpt om je hormonen beter in balans te krijgen.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

1 reactie

 1. Beste ,

  Mijn vraag is of de zorgverzekering de behandeling tegen hormoondisbalans vergoed.

  Groetjes,

  Sanne van der Doelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.