Valkuilen na een maagverkleiningsoperatie

Op dit moment ondergaan er in Nederland jaarlijks behoorlijk wat mensen een maagverkleiningsoperatie. Het lijkt een gemakkelijke manier om veel kilo’s als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. En veel mensen knappen er ook enorm van op. Maar er zijn wel wat valkuilen. Deze staan hieronder beschreven.

Te snel eten

Als je maaginhoud geminimaliseerd is, heeft dat overgebleven stukje maag echt tijd nodig om het voedsel dat je eet te verwerken. Als je te snel eet en niet goed kauwt, komt het eten in te grote brokstukken in je darmen terecht. Het gevolg: zweten, misselijkheid, braken en diarree. De oplossing: goed kauwen op elke hap en echt de tijd nemen voor een maaltijd.

Te veel eten

Het duurt meestal 20 minuten voor je verzadiging voelt als je aan het eten bent. Ook als je maag kleiner is geworden. Maar je maag zit wel eerder vol en als die te vol wordt, ga je braken. De oplossing is net als bij het eerste punt: rustig eten, goed kauwen en tijdens de maaltijd regelmatig je bestek neerleggen. Eet liever vaker op de dag kleine porties. En neem kleinere borden, dan schep je niet zo gemakkelijk te veel op.

Te weinig eiwit

Na een maagverkleining is het extra belangrijk gezond te kiezen. De kleine maaltijden die je nog kunt eten moeten je wel de voedingsstoffen leveren die je nodig hebt. Bovendien heeft je lichaam zeker in de tijd na de operatie behoefte aan extra eiwitten. En dat is lastig te halen. De oplossing: kies bij voorkeur iets eiwitrijks met veel goede voedingsstoffen.

Geen honger

Door de veranderingen in het lichaam kan het zijn dat je helemaal geen honger hebt. Toch is het belangrijk wel dagelijks een goede basis te eten. Oplossing: eet op vaste tijden (vijf-zes keer per dag) kleine maaltijden.

De dieetmodus staat nog aan

Als je veel diëten hebt gevolgd, eet je wellicht te mager. Terwijl vet juist ook goede stoffen levert zoals essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines. Oplossing: kies voor de volle producten, die leveren de juiste voedingsstoffen.

Vitaminetekort

De hoeveelheid voedingsmiddelen die je kunt eten, kan nooit de voedingsstoffen leveren die je lichaam nodig heeft. Op de lange termijn kunnen zo tekorten ontstaan. Het is dus erg belangrijk om altijd een multivitaminesupplement te slikken. Bij voorkeur een supplement dat speciaal geschikt is voor na bariatrische chirurgie (maagverkleining) met versnelde afgifte. Deze staan hun vitamines eerder af en dat is beter want de spijsvertering gaat na een maagverkleining een stuk sneller. Uit een gewone multivitamine krijgt je lichaam niet de kans de vitamines op te nemen.

Terugvallen in oude gewoontes

In het begin doet de operatie zijn werk wel, maar na verloop van tijd gaat het afvallen niet meer zo vanzelf. Dan zijn leefregels nodig om je gewicht nog verder te laten dalen of gelijk te houden. Terugvallen in oude gewoontes leidt vaak opnieuw tot gewichtstoename. Als diëtist kunnen wij je helpen om te werken aan het blijvend veranderen van je eet- en beweeggedrag.

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleiningsoperatie

Je komt in Nederland alleen voor een maagverkleiningsoperatie in aanmerking als je een BMI hebt die hoger is dan 40, of een BMI boven de 35 met ernstige andere problemen, zoals diabetes, slaapapneu of hartproblemen. Ook moeten andere afvalpogingen mislukt zijn. Patiënten worden voor en na de operatie intensief begeleid. De grootte van de maag wordt teruggebracht tot de maat van een flink ei, dus na de operatie moet je aanleren om vijf á zes keer per dag een kleine maaltijd te eten.

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Het is zeker raadzaam om voor en na een maagverkleiningsoperatie naar een diëtist te gaan. Wij kunnen je namelijk helpen met het aanpassen van je voeding om klachten te voorkomen. Tevens letten wij er op, dat je geen tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.