4 tips om je immuunsysteem te versterken

Gezond eten is geen wondermiddel, maar het helpt je wél om je immuunsysteem te versterken! En zeker in deze tijden is dat nu extra belangrijk. Hoe doe je dat?

1. Voldoende rust

Misschien een open deur, maar rust is cruciaal voor je immuunsysteem. Meerdere korte nachten op een rij en je hebt een griep of verkoudheid zo te pakken. Rust nemen kan ook door een wandeling te maken door het bos, een (yin)yoga les via YouTube te volgen of te mediteren.

2. Extra vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn dé voedingsstoffen voor je cellen om het immuunsysteem te versterken. Extra kiwi’s,  sinaasappels en (punt)paprika’s inslaan dus. Maar ook vaker groene (blad)groenten in je gerechten verwerken en paddenstoelen. Hoe meer verse onbewerkte ingrediënten je kunt toevoegen aan je eetpatroon hoe minder ongezonde snacks en verzadigde vetten roet in je weerstand kunnen gooien.

3. Gezonde darmflora

Een belangrijk deel van je immuunsysteem komt vanuit je darmen. Een lekkere voedingsbodem voor de goede darmbacteriën leg je aan door pre-biotica uit o.a. groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten. Hiermee kun je je darmgezondheid verbeteren. Gebruik daarnaast probiotica om je darmen extra te ondersteunen. Je kunt hiervoor een goed supplement kiezen, maar er is ook voeding met een probiotische werking, bijvoorbeeld: Kefir, yoghurt, Kombucha thee, Miso (Japanse bouillon, rijk aan eiwitten en lekker als tussendoortje) en zuurkool.

4. Koud douchen

De ijsbaden waar Wim Hof zo bekend mee is geworden in combinatie met een bepaalde ademhalingstechniek heeft een aangetoond immuunsysteem versterkend effect. Nu hoef je niet zelf elke dag je bad vol te laden met ijsklontjes. Maar een koude douche of je warme douche eindigen met een minuutje koud is wel een effectieve manier!

Tot slot: kun je het coronavirus oplopen via eten?

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan. Volg verder ook ook de algemene hygiëne-adviezen op. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.

Advies en/of coaching nodig?

Ook zonder direct persoonlijk contact helpen wij je graag met al jouw vragen over Voeding & Leefstijl. Dit kan via de telefoon of we kunnen FaceTimen of Skypen. Ook een consult via e-mail of Whatsapp behoren tot de mogelijkheden

Je kunt een afspraak met ons maken, door ons te bellen op: 06-44624781 of contact met ons opnemen via het contactformulier op deze website.

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.