Tips die je beter kunt negeren als je wilt afvallen

Misschien heb je gehoord dat het, om je stofwisseling op gang te brengen, heel belangrijk is om te ontbijten. Sommige mensen dwingen zichzelf om deze reden om te ontbijten, ook al hebben ze helemaal geen honger. Mijn visie is, dat ieder mens uniek is en dat het echt niet nodig is om te ontbijten als je jezelf ertoe moet dwingen. Persoonlijk kan ik echt niet goed functioneren als ik niet ontbijt, dus voor mij is het een must. Ik merk dan dat mijn suikerspiegel laag is en dat ik me minder goed kan concentreren.

Diverse mensen in mijn omgeving hebben daar echter helemaal geen last van en functioneren prima zonder ontbijt.

Wat wel heel belangrijk is, is dat je eerste eetmoment gezond is en eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels bevat. Dus ga niet lopen snacken en neem bijvoorbeeld niet een koek, candybar of zogenaamd “gezonde” tussendoorkoek als eerste eetmoment, maar liever een schaaltje yoghurt of kwark met een stuk fruit erin, een schaaltje havermout of overnight oats of een lekker volkoren boterham met gezond beleg.

Als je eerste eetmoment een gezonde brunch of lunch is, is dat helemaal prima. Dan is het overslaan van het ontbijt een vorm van intermitterend vasten en dit helpt sommigen om af te vallen, ondanks dat is aangetoond, dat mensen die het ontbijt overslaan vaak wat meer eten tijdens de lunch (gemiddeld zo’n 150 kcal), maar dat mag dan ook, want je hebt je ontbijt overgeslagen. Je eet dan eigenlijk alsnog je ontbijt maar dan gelijk met de lunch.

Waar het uiteindelijk om gaat als je wilt afvallen, is dat je gedurende de dag meer calorieën verband dan je binnenkrijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je al je benodigde voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen binnen krijgt. Om voor dit laatste te zorgen, moet je wel minimaal zo’n 1200 kcal per dag binnen zien te krijgen. Doe je dat niet, dan ben je bezig met een zogenaamd crashdieet. Door een crashdieet krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, wat een negatief effect heeft op onder andere je stofwisseling, je spiermassa en je hormoonhuishouding. Ook kom je na het stoppen met dit dieet vaak weer heel snel en ook meer kilo’s aan, dan je was afgevallen.

Tot slot wil ik nog wel opmerken, dat het voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals darmproblematiek of diabetes wel beter kan zijn om het ontbijt niet over te slaan.

2. Weeg jezelf niet elke dag
Diverse factoren zijn van invloed op je gewicht, waardoor het gewicht van dag tot dag kan fluctueren. Om deze reden, wordt vaak geadviseerd om niet dagelijks op de weegschaal te gaan staan als je wilt afvallen. Hoewel dit logisch lijkt, is voor sommigen het tegenovergestelde waar.  Jezelf vaak wegen kan je bij de les houden en bevestigen dat het met je gewicht de goede kant opgaat. Dit werkt stimulerend.

Sommige mensen worden echter zenuwachtig van vaak op de weegschaal staan. Als je het gevoel hebt dat het niet goed is voor je mentale gezondheid, dan kun je beter niet iedere dag wegen. Als je het gevoel hebt dat dit je wel helpt, doe het dan wel.

Onthoud echter wel dat je gewicht dagelijkse schommelingen kan vertonen. Hormonale veranderingen, de vochtbalans, spiermassa en de frequentie van je stoelgang kunnen je gewicht beïnvloeden. Deze veranderingen zeggen niets over hoeveel je groeit of afvalt wat lichaamsvet betreft.

3. Doe een sapkuur
Een sapkuur, ook wel sapvasten genoemd, is erg populair. Voorstanders ervan beweren dat je wel tot 4,5 kg in een week kunt kwijtraken, waarbij je tegelijkertijd je lichaam ontgift. Er is echter geen onderzoek dat bewijst dat een sapkuur gezond of effectief is. Je zult bij elk dieet dat weinig calorieën bevat afvallen, maar het zal in veruit de meeste gevallen geen blijvend resultaat opleveren. Een belangrijk punt is dat een reinigingskuur niet de nieuwe eetgewoonten stimuleert die nodig zijn om het gewichtsverlies blijvend in stand te houden. Bovendien zit er vaak veel suiker en weinig eiwit in deze sapjes, wat een slechte combinatie is voor het beheersen van de eetlust en het bevorderen van de gezondheid. Wat het ontgiften betreft, dat doen je maag, darmen, lever en nieren al dagelijks. Het is echt niet nodig om een ontgiftingskuur te doen.

4. Leg de focus op cardiotraining
Cardiotraining, ofwel aërobische training, verlaagt het stressniveau en is goed voor je hart en algehele gezondheid. Maar cardio is niet de beste manier om gewicht kwijt te raken. Hoeveel je afvalt door cardiotraining hangt grotendeels af van de persoon. De een valt af van cardio terwijl de ander op hetzelfde gewicht blijft of  zelfs ietsje aankomt. De beste strategie om fit te worden en spiermassa te behouden terwijl je afvalt is een combinatie van krachttraining en cardio.

Voor je gezondheid is beweging een must. Voor wat betreft afvallen, draagt beweging ongeveer voor 30% bij. Als je wilt afvallen moet dit voor 70% uit de voeding komen. Beweging om op gewicht te blijven of af te vallen wordt vaak overgewaardeerd. Ik krijg zo veel mensen in mijn praktijk die (vinden dat ze) veel bewegen en toch niet afvallen of zelfs aankomen. Als we dan de energiebehoefte gaan vergelijken met hun calorie-inname, blijkt vaak toch dat ze te veel calorieën binnen krijgen, waardoor ze niet afvallen.

5. Eet zo weinig mogelijk voeding met natuurlijke vetten
In tegenstelling tot wat nog steeds veel mensen denken, zijn niet alle vetten slecht voor de gezondheid. Alle vette voeding vermijden, hoeft niet tot gewichtsverlies te leiden. Vet bevat weliswaar tweemaal zoveel calorieën als koolhydraten, maar vet is ook erg vullend en wordt veel langzamer verteerd. Als het gaat om afvallen zijn de resultaten bij gangbare vetarme diëten, waarin vet minder dan 30% van de calorieën uitmaakt, vaak slechter dan andere diëten, zoals een koolhydraatbeperkt dieet. Voedingsmiddelen die van nature veel vet bevatten, zoals avocado’s, noten en vette vis, kunnen zelfs bijdragen aan gewichtsverlies. Volvette zuivel bevat een vet genaamd geconjugeerd linolzuur (CLA), wat door onderzoek in verband is gebracht met een lagere vetmassa en een betere insulinegevoeligheid. Daarentegen kan het eten of drinken van magere of halfvolle producten, in een poging om calorieën te minderen, weleens averechts werken, want veel van deze producten bevatten veel geraffineerde suikers. Hoewel het eten van voeding die van nature vet is gunstig kan uitpakken, is het niet zinvol om veel vet toe te voegen aan je voeding. Te veel extra vetten eten kan er juist weer voor zorgen dat je te veel calorieën binnenkrijgt, waardoor je niet afvalt.

6. Eet elke 2-3 uur iets
Misschien heb je gehoord dat je het beste iedere 2 tot 3 uur kleine beetjes kunt eten om je stofwisseling aan de gang te houden. Dit is echt een fabeltje. Het belangrijkste probleem van tussendoortjes of veel kleine maaltijden eten is dat je vaak meer calorieën inneemt dan je lichaam nodig heeft. Als deze tussendoortjes ook nog eens veel koolhydraten bevatten, wordt je alvleesklier iedere keer weer aan het werk gezet om insuline aan te maken. Dit zorgt ervoor dat je continue insuline in je bloed hebt. Insuline zorgt ervoor dat de vetverbranding stopt en dat alles wat je te veel eet omgezet wordt in vet en opgeslagen wordt als vet in je vetcellen. Het is beter om drie, of eventueel twee (zie punt 1), maaltijden op een dag te nemen en maximaal drie, maar liever minder (gezonde) tussendoortjes. Zorg er wel voor dat je gedurende de dag al je benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

7. Richt je alleen op het aantal calorieën
Hoewel we een calorietekort nodig hebben om af te vallen, is de calorie-inname maar één kant van het verhaal. De soort voeding die je eet heeft een enorm effect op honger, eetlust en de hormonen die het gewicht reguleren. Deze factoren kunnen je vermogen om een calorietekort te bereiken beïnvloeden. Het eten van 100 calorieën uit chips is bijvoorbeeld niet hetzelfde als het eten van 100 calorieën uit fruit. Chips worden gemaakt van geraffineerde koolhydraten, die het bloedsuikerniveau verhogen, honger veroorzaken en tot overeten kunnen leiden. Dezelfde hoeveelheid calorieën uit eiwitrijke voeding zorgt daarentegen voor hormonale veranderingen die leiden tot een voller gevoel en minder honger.

Tot slot, zelfs al zouden calorieën wel het enige zijn wat ertoe doet, dan nog is het erg moeilijk om goed te schatten hoeveel je eigenlijk eet. Een studie wees uit dat mensen met obesitas hun werkelijke voedselinname gemiddeld met 47% onderschatten.

Wij helpen je graag bij het afvallen en om meer inzicht te krijgen. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen. Misschien tot ziens op ons spreekuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.