Overgewicht en afvallen

Overgewicht is bij kinderen en volwassen een steeds groter wordend probleem. Het kan lichamelijk maar ook mentaal een hele uitdaging zijn. Er zijn verschillende oorzaken van overgewicht. De belangrijkste oorzaken van overgewicht zijn het eten van onjuiste voedingsmiddelen en te grote porties en te weinig lichaamsbeweging.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Ben je te zwaar, dan kan het moeite kosten om te bewegen. Je bent sneller kortademig, moe en zweet meer. Vaak wordt de drempel steeds hoger, waardoor er een negatieve circel ontstaat. Je gaat steeds minder bewegen en komt ieder jaar iets aan.

Bij overgewicht en ernstig overgewicht, ook wel obesitas genoemd, heb je meer kans op:

  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol
  • Galstenen
  • Gewrichtsklachten
  • Kanker
  • Bovendien vermindert overgewicht de kans op zwanger worden

Wil je afvallen, dan zijn er talloze veelbelovende afval- en dieetprogramma’s. Ze beloven veel, maar is het vol te houden? En als het al lukt, hoe vaak is het gewichtsverlies dan blijvend?

Veelvuldig diëten kan leiden tot verstoord eetgedrag

Diëten staan namelijk te ver van je normale eetgewoonten af. Bovendien zorgen diëten ervoor dat je lijf honger houdt. En hoe sterk je ook bent, die boemerang komt een keer terug, waardoor je uiteindelijk met meer kilo’s eindigt dan je begon.

Steeds een ander dieet betekent succes op het ene moment, maar ook teleurstelling op het andere. Dat is niet alleen psychisch onrustig, maar ook lichamelijk ongezond. Het zorgt zelfs voor een verstoord eetpatroon. Door periodes te weinig te eten, herken je de honger- en verzadigingssignalen van je lichaam niet meer.

Wij leren je dat ‘gezond leven’ geen streng regime betekent. Je bereikt stap voor stap een stabiel gewicht, dat bij jou en je levensstijl past.

Niet uithongeren of extreem sporten

Een gezond gewicht krijg je niet als je jezelf uithongert of extreem gaat sporten. Het is het resultaat van goede eet-, drink- en beweeggewoontes. Die gewoontes moet je leren, ergens in je leven. Het liefst als kind. Maar gelukkig kun je ook andere eetgewoontes aanleren als je al volwassen bent.

Andere interessante blogs

Misschien vind je deze blogs over gezond leven en gezond afvallen ook interessant:

Gezonde leefstijl of gezond leven, hoe doe je dat?

Wil jij gezond leven of gezond afvallen? Probeer de kettingmethode

Of kun je misschien wel een steuntje in de rug gebruiken?

Wij helpen je graag om stap voor stap nieuwe gezonde gewoontes aan te leren.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.