Overgang en voeding

Wanneer je in de overgang komt begint er fysiek een nieuwe fase in je leven. Sommige vrouwen komen aan in gewicht en vinden het lastig af te vallen. Ook opvliegers komen vaak voor. En het risico op botontkalking neemt toe. Door in deze fase goed op je voeding te (blijven) letten, is de kans groter dat je langer gezond en fit blijft.Drie veel voorkomende overgangsklachten zijn:Je wordt zwaarder
In de overgang neemt je spiermassa af, waardoor je minder energie verbruikt. Als je dan wel dezelfde hoeveelheid blijft eten als vroeger, kom je aan. Gelukkig hoef je niet drastisch te minderen. Kleine aanpassingen in je leefstijl kunnen gewichtstoename al voorkomen.

Je krijgt last van opvliegers

Ineens heb je het bloedheet en loop je rood aan. Om niets. Dat kan heel ongemakkelijk zijn. Op je werk, maar ook als je probeert te slapen. Opvliegers ontstaan door schommelingen in je oestrogeenpeil. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen waarmee je je hormoonhuishouding kunt beïnvloeden.

Botontkalking

Ook bij botontkalking spelen oestrogenen een belangrijke rol. Ze beschermen je botten namelijk. Als je minder oestrogenen aanmaakt, neemt de bescherming af en krijgen je botten behoefte aan iets extra’s. Denk aan calcium en vitamine D. Die behoefte start al vóór de overgang. Met een aantal veranderingen in je eetpatroon kun je de kans op botontkalking verkleinen.Hoe verklein je de kans op botontkalking?

  • Neem voldoende calcium. Calcium is de belangrijkste bouwstof voor botten. In zuivelproducten zit relatief veel calcium. Daarom adviseren we vrouwen boven de 50 jaar iets meer melkproducten te nemen. Dat houdt in: Neem elke dag 3 tot 4 porties zuivel, zoals halfvolle melk, karnemelk, yoghurt, magere kwark of biogarde. 1 portie is 1 glas of 1 schaaltje van 150 ml. Daarnaast adviseren we 40 gram kaas, zoals 30+ (geiten)kaas, mozzarella en hüttenkäse. 40 gram is beleg voor 2 boterhammen.
  • Neem voldoende vitamine D. Dit bevordert de opname van calcium. Het advies is om vanaf je 50ste elke dag 10 microgram extra vitamine D te nemen door middel van een supplement. Vitamine D-pillen zijn te koop bij een drogist, apotheek of supermarkt. Vanaf je 70ste is het advies om 20 microgram extra vitamine D te nemen.
  • Beweeg zo veel en zo vaak als je kan. Minimaal een half uur maar liever 1 uur elke dag. Beweging en belasting van de botten zorgt voor sterk botweefsel.

We weten steeds meer

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de klachten die bij de overgang horen. Daardoor weten we steeds meer over de oorzaken en, misschien nog wel belangrijker, de voedingsstoffen die de klachten kunnen verminderen.De overgang is voor elke vrouw anders.

Wil je een voedings- en leefstijladvies op maat wat je helpt om je overgangsklachten te verminderen en gezond & fit ouder te worden?

Maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.