Ondervoeding en uitdroging bij ouderen is een veelvoorkomend probleem

Ouderen hebben een verhoogd risico op ondervoeding en uitdroging. Beiden leiden tot snelle verslechtering van de gezondheid. Voor ouderen is voldoende eten en drinken dus erg belangrijk.

Uit landelijke cijfers blijkt dat ondervoeding voorkomt bij 25 tot 40% van de ouderen in ziekenhuizen en bij 20 tot 25% van de ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Van de ouderen die thuiszorg ontvangen blijkt 15 tot 25% ondervoed te zijn.

Ondervoeding en uitdroging is te herkennen aan onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag lichaamsgewicht. We spreken van ongewenst gewichtsverlies als iemand onbedoeld in één maand tijd drie kilo of in zes maanden tijd zes kilo of meer afvalt.

Stimuleer eten en drinken

Een oudere die ondervoed is, krijgt te weinig calorieën (energie) en voedingsstoffen binnen. Hierdoor ontstaat vermoeidheid. De oudere krijgt minder energie, de weerstand gaat omlaag en er ontstaat krachtsverlies. Ook kan er last van duizeligheid ontstaan en wordt de kans om te vallen groter. Het stimuleren van eten en drinken is belangrijk bij ouderen en helemaal bij ouderen met (een risico op) ondervoeding.

Tussendoortjes en volle producten

Als onbedoeld gewichtsverlies wordt gesignaleerd, dan kunnen tussendoortjes en volle producten een aanvulling zijn. Soms is het al voldoende als iemand magere yoghurt (een ‘gewoonte’) vervangt door volle yoghurt. Helpt dat niet (voldoende) dan kan een diëtist aanvullende voedingsadviezen geven of bijvoorbeeld bijvoeding regelen. Dit gaat altijd in overleg met de cliënt. Dé oudere’ bestaat niet. Het vraagt altijd om maatwerk. Het betreft vaak een combinatie van factoren.

Zelfstandig wonende ouderen

Ouderen die zelfstandig wonen, maar moeite hebben om zelf hun eten te verzorgen hebben diverse mogelijkheden. Zo zijn er zorginstellingen die maaltijden aan huis verzorgen en heeft Thebe Thuiszorg de maaltijdservice ‘Heerlijk aan Tafel’. Er kan een maaltijd bij een woonzorgcentrum genuttigd worden en er zijn initiatieven zoals thuisafgehaald.nl. Bij verschillende slagerijen en groenteboeren kan vaak een complete maaltijd afgehaald worden, die thuis opgewarmd kan worden.

Een andere optie is om familie, vrienden of buren te vragen om bijvoorbeeld één keer per week voor één persoon extra te koken. Misschien kun je een oudere zelfs een keertje bij de maaltijd laten aanschuiven. Dat is wel zo gezellig. Ook zou er een ‘kookbuddy’ gezocht kunnen worden, die komt helpen bij het bereiden van de maaltijd.

Niet alleen voldoende eten is belangrijk, maar ook voldoende drinken. Een concreet handvat kan zijn om bij ieder eet- of snackmoment twee kopjes drinken (vocht) te nemen. Dit kan bijvoorbeeld koffie, thee, sap, ranja, water, maar ook yoghurt of soep zijn.

Stimuleer ook extra drinken bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen en het innemen van medicijnen en zorg ervoor dat er altijd iets te drinken in de buurt staat van de oudere. Ook kan er een briefje opgehangen worden voor bezoekers met de vraag om altijd iets te drinken in te schenken.

Kun je wel wat hulp gebruiken of vind je het fijn als we op huisbezoek komen?

Wij helpen je graag om op een gezonde manier aan te komen of om verder gewichtsverlies/verlies van spiermassa te voorkomen.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Ook kunnen we bij je thuis komen. Op de verwijsbrief van de huisarts moet dan wel vermeld worden dat een huisbezoek geïndiceerd is.

Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

Recept voor een energierijke banaan-aardbeienmilkshake

(310 kcal = vergelijkbaar met 2 belegde boterhammen)Ondervoeding en uitdroging

Ingrediënten:

150 ml volle melk
één bolletje roomijs
een halve banaan in stukjes
acht aardbeien in stukjes

Mix alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een gladde massa. Als de massa te dik is, extra melk toevoegen. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.