Ondervoeding en uitdroding bij ouderen is een veelvoorkomend probleem

Ouderen hebben een verhoogd risico op ondervoeding en uitdroging. Beiden leiden tot snelle verslechtering van de gezondheid. Voor ouderen is voldoende eten en drinken dus erg belangrijk.

Uit landelijke cijfers blijkt dat ondervoeding voorkomt bij 25 tot 40% van de ouderen in ziekenhuizen en bij 20 tot 25% van de ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Van de ouderen die thuiszorg ontvangen blijkt 15 tot 25% ondervoed te zijn.

Ondervoeding en uitdroging is te herkennen aan onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag lichaamsgewicht. We spreken van ongewenst gewichtsverlies als iemand onbedoeld in een maand drie kilo of in zes maanden zes kilo of meer afvalt.

Stimuleer eten en drinken

Een oudere die ondervoed is, krijgt te weinig calorieën (energie) en voedingsstoffen binnen. Hierdoor ontstaat vermoeidheid. De oudere krijgt minder energie, de weerstand gaat omlaag en er ontstaat krachtsverlies. Ook kan er last van duizeligheid ontstaan en wordt de kans om te vallen groter. Het stimuleren van eten en drinken is belangrijk bij ouderen en helemaal bij ouderen met (een risico op) ondervoeding.

Stichting Schakelring

Hoe zit dit in de Gemeente Heusden? Hierover is contact geweest met de Stichting Schakelring. Zij proberen zoveel mogelijk preventieve maatregelen te treffen. Dit doen zij bijvoorbeeld door cliënten, uiteraard in overleg, maandelijks te wegen. Het gewicht wordt in het cliëntendossier genoteerd om eventueel gewichtsverlies vroegtijdig te signaleren en daarop in te spelen. Een ander voorbeeld is dat zij keuzemenu’s aanbieden en veel aandacht hebben voor de totale ambiance. Beiden hebben een positieve invloed op het eetgedrag van ouderen. Immers: ‘je eet niet alleen om in leven te blijven, maar ook omdat het lekker en gezellig is’.

Activiteiten

Een ander voorbeeld is, dat iedere maandag een groep bewoners met vrijwilligers en medewerkers gaat zwemmen. Na afloop eten ze met elkaar een broodje en een kop soep. Wellicht zou ook aan andere vaste activiteiten in de week ook een gezamenlijk eet- en drinkmoment gekoppeld kunnen worden.

De medewerkers van de Schakelring krijgen scholingen en hebben vorig jaar het magazine ‘Smaakmakers’ ontvangen. In dit magazine worden de lezers erop geattendeerd dat smaken verschillen, dat iedereen eigen (eet)rituelen en gewoonten heeft en dat een fijne ambiance van belang is om goed te kunnen eten. De Schakelring vindt het belangrijk dat hun cliënten genieten van hun eten.

Tussendoortjes en volle producten

Als onbedoeld gewichtsverlies wordt gesignaleerd, dan kunnen tussendoortjes en volle producten een aanvulling zijn. Soms is het al voldoende als iemand magere yoghurt (een ‘gewoonte’) vervangt door volle yoghurt. Helpt dat niet (voldoende) dan kan een diëtist aanvullende voedingsadviezen geven of bijvoorbeeld bijvoeding regelen. Dit gaat altijd in overleg met de cliënt. Dé oudere’ bestaat niet. Het vraagt altijd om maatwerk. Het betreft vaak een combinatie van factoren.

Zelfstandig wonen in Heusden

Ouderen die zelfstandig wonen, maar moeite hebben om zelf hun eten te verzorgen hebben diverse mogelijkheden binnen de Gemeente Heusden. Zo heeft De Schakelring de mogelijkheid om maaltijden aan huis te verzorgen en heeft Thebe Thuiszorg de maaltijdservice ‘Heerlijk aan Tafel’. Er kan een maaltijd bij een woonzorgcentrum genuttigd worden en er zijn initiatieven zoals thuisafgehaald.nl. Bij verschillende slagerijen in de gemeente kan een complete maaltijd afgehaald worden, die thuis opgewarmd kan worden.

Een andere optie is om familie, vrienden of buren te vragen om bijvoorbeeld één keer per week voor één persoon extra te koken. Misschien kun je een oudere zelfs een keertje bij de maaltijd laten aanschuiven. Dat is wel zo gezellig. Ook zou er een ‘kookbuddy’ gezocht kunnen worden, die komt helpen bij het bereiden van de maaltijd.

Niet alleen voldoende eten is belangrijk, maar ook voldoende drinken. Een concreet handvat kan zijn om bij ieder eet- of snackmoment twee kopjes drinken (vocht) te nemen. Dit kan bijvoorbeeld koffie, thee, sap, ranja, water, maar ook yoghurt of soep zijn.

Stimuleer ook extra drinken bij (zelf)verzorgende handelingen, zoals tandenpoetsen en het innemen van medicijnen en zorg ervoor dat er altijd iets te drinken in de buurt staat van de oudere. Ook kan er een briefje opgehangen worden voor bezoekers met de vraag om altijd iets te drinken in te schenken.

Wil je een voedings- en leefstijladvies op maat wat je helpt om weer gezonder en fitter te worden en meer energie en weerstand te krijgen?

Maak nu een afspraak

Recept voor een energierijke banaan-aardbeienmilkshake

(310 kcal = vergelijkbaar met 2 belegde boterhammen)

Ingrediënten:

150 ml volle melk
één bolletje roomijs
een halve banaan in stukjes
acht aardbeien in stukjes

Mix alle ingrediënten met behulp van een keukenmachine of staafmixer tot een gladde massa. Als de massa te dik is, extra melk toevoegen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.