Onafhankelijkheid diëtist

Als diëtist zijn wij een doelgroep. Een doelgroep voor bedrijven die denken dat wij ze kunnen helpen geld te verdienen. Denk aan producenten van maaltijdvervangende producten, shakes, koolhydraatarme knutselproducten, afslankpillen, supplementen, etc. Door dergelijke bedrijven worden wij regelmatig benaderd of we hun producten willen gaan verkopen. Uiteraard tegen een zeer aantrekkelijke commissie.

We zijn ook doelgroep voor producenten van levensmiddelen. Die sturen ons mooie folders. Of mappen waarin we dan hun info-sheets met boeiende wetenschappelijke informatie in kunnen bewaren. Dat wij dan een map in de kast heb staan met in hele grote letters hun  merknaam is een leuke bijkomstigheid voor dat bedrijf. Soms sturen ze ons hele dozen met producten, om gratis uit te proberen. Of dozen met proefjes om uit te delen.

Vertrouwen

Bedrijven doen dit omdat ze weten dat als wij iets adviseren, onze klanten, jullie dus, erop vertrouwen dat we ze iets goeds aanraden. En daar kun je ook op vertrouwen, want onze adviezen zijn erop gericht om jouw gezondheid te verbeteren. Dat is dan ook de reden waarom wij geen maaltijdvervangers, supplementen, etc.  verkopen, waarmee we veel geld zouden kunnen verdienen. En waarom je de mappen met info-sheets vol wetenschappelijke blablabla (die heel toevallig mooi in het straatje van de producent past) niet in onze boekenkast zult terugzien. Ook werken we niet met adviesmaterialen die worden aangeleverd door levensmiddelenfabrikanten. Dit proberen ze natuurlijk wel.

Adviesbureau Voeding & Leefstijl

Puur Gezond Piramide

Onze praktijk heet Adviesbureau Voeding & Leefstijl, omdat we naast goede voeding, ook geloven in gezonde leefstijl. Toen ik mijn bedrijf vijf jaar geleden oprichtte vond ik dit al en dit is in de afgelopen vijf jaar niet veranderd. Vanaf het begin ben ik al aangesloten bij PuurGezond. Het uitgangspunt van PuurGezond is: gezond eten is vooral puur eten: kiezen voor onbewerkte en volle producten. Kies bij elke maaltijd voor een basis van onbewerkte producten en je zit goed. Pure producten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, volle graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis.

Kies voor pure onbewerkte producten en niet voor knutselproducten

Pure, onbewerkte producten leveren veel meer vitamines, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen dan bewerkte en geraffineerde producten, in elkaar geknutseld in een laboratorium en geproduceerd in een fabriek. Bovendien is een PuurGezonde voeding niet alleen smakelijker, maar ook volwaardig. De uitgangpunten voor Puurgezond zijn niet zomaar uit een duim gezogen. Ze zijn gebaseerd op wetenschappelijke gronden zoals de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van vitamines, mineralen en vezels.

Wij werken volgens de Richtlijnen PuurGezond en deze vormen de basis voor de PuurGezond Piramide de basisprincipes van PuurGezond en de PuurGezond aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen.

Eén uitzondering: medische drinkvoeding

Geen producten dus, die in een laboratorium in elkaar gefreubeld zijn om te voldoen aan een bepaalde voedingswaarde, met één uitzondering, en dat is medische bijvoeding. In situaties van ondervoeding bij ziekte is zo’n in elkaar geknutseld product soms simpelweg nodig en dan heeft herstel de hoogste prioriteit.

Onafhankelijkheid

Zoals je merkt proberen wij ons dus zo min mogelijk te laten beïnvloeden door de commercie. Wij zijn echter ook maar een mens, en de commerciële invloeden zijn overal. Dus ja, ook wij zullen worden beïnvloed door mooie praatjes en mooie verhalen, maar zullen hier altijd kritisch op zijn en altijd zo onafhankelijk mogelijk adviseren.

1 reactie

  1. Mooi om op je site het stuk te lezen over onafhankelijkheid van de Dietist en de expliciete benoeming van de uitzondering die je maakt voor medische voeding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.