Kanker en voeding

Ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kan worden voorkomen door gezond te eten en te leven. Natuurlijk zijn er geen garanties tegen kanker, maar door de onderstaande 10 wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen op te volgen geef je jezelf de beste kans op een toekomst zonder kanker.

Zorg  voor een zo laag mogelijk gewicht en een slanke taille, maar vermijd  ondergewicht.

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker, met name dikke darmkanker, borstkanker en prostaatkanker. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen behoudt u een gezond gewicht.

Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten.

Lichaamsbeweging kan u beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging helpt tevens overgewicht en obesitas voorkomen. Iedere vorm van lichaamsbeweging draagt al bij aan een gezondere leefwijze.

Eet minder calorierijk voedsel en drink weinig suikerrijke dranken.

Dranken met veel suiker zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Voorbeelden zijn frisdranken, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen. Drink bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker. Meer informatie over energiearme dranken vindt u bij “Energiearme dranken”.

Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op obesitas en dus ook op kanker. Vervang deze producten door groente en fruit.

Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk.

Groenten, fruit en andere vezelrijke producten kunnen u tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld kanker in de mond, maag en darm. Eet daarom iedere dag vijf of meer porties groente en fruit.

Eet minder rood vlees (zoals rund- en varkensvlees) en eet liever geen bewerkt vlees (zoals ham, spek of salami).

Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Eet per week niet meer dan 500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.

Drink liever geen alcohol. Als u wel alcohol wilt drinken, neem dan per dag niet meer dan 1 glas (voor vrouwen) of 2 glazen (voor mannen).

Om kanker te voorkomen, kunt het beste geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, waaronder mondkanker en borstkanker.

Eet minder zout of gezouten voedsel.

Zout voedsel en voedsel bewerkt met zout kunnen het risico op maagkanker verhogen.

Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat veel kant-en-klare producten veel zout kunnen bevatten.

Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen.

Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is beter om alle benodigde voedingsstoffen via uw voeding binnen te krijgen. Sommige groepen mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen.

Geef baby’s de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dat is het beste voor moeder en baby. Geef daarna aanvullende vloeibare en vaste voeding.

Onderzoek toont duidelijk aan dat borstvoeding de moeder kan beschermen tegen borstkanker en de baby tegen overgewicht op latere leeftijd.

10 Als u kanker heeft gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen voor de preventie van kanker.

Uit het rapport is gebleken dat een gezond lichaamsgewicht, een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging het risico op terugkeer van ziekte verlaagt. En natuurlijk … niet roken

Bron: Voeding & Kanker info van experts, voor patiënten

Wil je een voedings- en leefstijladvies op maat wat je helpt om je risico op (terugkeer van) kanker te verminderen of in een betere conditie te komen ter voorbereiding op een behandeling?

Maak een afspraak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.