Artrose is een chronische gewichtsstoornis. Bij artrose is er verlies en achteruitgang van de kwaliteit van het gewichtskraakbeen. Het is niet te genezen en de klachten kunnen zeer variëren. Als er sprake is van artrose, dan is het belangrijk om aandacht te besteden aan voeding, activiteiten, zelfredzaamheid, pijn, woon- en leefomstandigheden en sociaal netwerk.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose ofwel gewrichtsslijtage ontstaat waarschijnlijk door een begin van de afwijking aan cellen, die de bestanddelen van kraakbeen aanmaken, waardoor het kraakbeen rafelig wordt. In gezonde toestand is het kraakbeen glad van aard. Zo ontstaan er scheurtjes in het oppervlak, wordt het dunner en kan het uiteindelijk geheel verdwijnen. Doordat het onderliggende bot is aangetast, ontstaan er nieuwe holten. Hierin wordt nieuw bot aangemaakt met een hoge botdichtheid. Uiteindelijk kan het nieuwe stuk bot over de randen van het gewricht groeien.

Wie loopt risico op artrose?

Artrose heeft niet één oorzaak, maar ontstaat door een aantal factoren. Bekende risicofactoren zijn:

artrose

  • Leeftijd: bij mensen boven de 65 jaar
  • Overgewicht: vooral bij vrouwen met artrose van de knie en handen
  • Infectie: van een bepaald gewricht
  • Genetische factoren
  • Ziekten: kwaliteit van het kraakbeen wordt hierdoor veranderd (zoals hemochromatose)
  • Ontsteking aan de gewrichten: zoals jicht en reuma
  • Gewrichtstrauma: zoals scheur aan de meniscus of scheur aan de kruisbanden

Hoe weet ik of ik artrose heb?

Een arts stelt de diagnose aan de hand van een anamnese en lichamelijk onderzoek, röntgenonderzoek of MRI. Er wordt ook gekeken naar eventueel andere oorzaken.

De behandeling van artrose

Artrose kan nog niet worden genezen. De behandeling is specifiek en bestaat uit informatie over het ziektebeeld, leefregels, gewrichtsbeschermende maatregelen, pijnbestrijding en eventueel operaties.

Leefregels: Het vermijden van piek- en duurbelasting, gewichtsbeheersing, oefentherapie (zoals zwemmen, dit verbetert de spierkracht en mobiliteit)

Gewrichtsbeschermende maatregelen: Loophulpmiddelen om het gewicht meer te ontlasten, spalken, aanpassingen in het huis (verhoogd toilet, handgrepen)

Pijnbestrijding: Paracetamol, niet-steroïde anti-inflammatoire middelen (NSAID’s)

Operaties: Correctie, standsverandering, gewrichtsvervanging, vastzetten van het gewricht

Wil je meer zien over het ontstaan van de klachten bij artrose, klik dan op deze link voor het kijken van een filmpje over artrose

‘De klachten ontstaan meestal geleidelijk en verergeren langzaam’

Is het raadzaam om naar een diëtist te gaan?

Vermoed je dat je artrose hebt? Ga dan naar je huisarts om te kijken of dat inderdaad de oorzaak is van jouw gezondheidsklachten. Mocht de diagnose gesteld zijn of juist niet en je ervaart klachten, maak dan een afspraak met een diëtist.

Wij kunnen je namelijk helpen met het toepassen van de leefregels, zoals gewichtsbeheersing. Ook kunnen we je helpen bij het aanpassen van je voeding om je klachten te verminderen of te verhelpen.

Naast face-to-face contact zijn telefonische en video-consulten ook mogelijk als je dat fijner vindt of als je wat verder weg woont. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.