5 tips om een gezonde nieuwe gewoonte aan te leren

Gezonder eten, vaker een boek lezen of een glas water drinken voor iedere maaltijd. Gezonde gewoontes die we allemaal graag zouden hebben. Maar hoe doe je dat want het is lastig om iets te veranderen aan je bestaande gewoontes? De één duikt al na twee dagen weer in de koekjestrommel, de ander houdt het een paar maanden vol. Het duurt ongeveer twee maanden voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Hieronder 5 tips die je daarbij kunnen helpen.

  1. Denk lang, niet kort

Jezelf het doel geven dat je over twee weken al iedere dag een uur wandelt, heeft niet zoveel zin. Om teleurstelling te voorkomen en daadwerkelijk resultaat te behalen, is het belangrijk om doelen te stellen voor de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan: over een half jaar wil ik dat ik iedere dag minimaal dertig minuten wandel. Op deze manier kun je van de handeling geleidelijk routine maken.

  1. Zet doelen waarbij je iets wint, niet verliest

‘Oh, maar één koekje kan toch wel?’ Een slippertje zorgt ervoor dat je eerder stopt met een goed voornemen. Je denkt dan al snel ‘oh, wat maakt het ook allemaal uit’. Dit effect kun je tegengaan door doelen voor jezelf te zetten waarbij je iets wint, niet vermijdt. Denk bijvoorbeeld niet: ik mag geen frisdrank meer drinken. Maar: ik heb nu al 16 dagen water gedronken in plaats van frisdrank. Je kunt het bijhouden op de kalender. Iedere dag een kruisje zetten, geeft je een trots gevoel!

  1. Zorg dat je minder keuzes moet maken op een dag

Hoe meer keuzes je moet maken op een dag, hoe sneller je afstapt van nieuwe gewoontes en terugvalt in oude gewoontes. Je zwicht voor die muffin op de toonbank, omdat je al moest kiezen voor een omelet of gekookt ei bij het ontbijt, een rondje wandelen of naar yogales en die zwarte of toch blauwe jurk. Je raakt mentaal uitgeput door het maken van keuzes. Door zoveel mogelijk keuzes al vooraf te maken, maak je het jezelf makkelijker. Maak bijvoorbeeld een weekplanning voor je ontbijt, lunch en avondeten of spreek alvast met iemand af om te gaan sporten.

  1. Gebruik je bestaande rituelen

Heb jij al de gewoonte om ’s avonds met de hond te gaan wandelen? Plak er nog een ritueel aan vast! Na het rondje met de hond, eet je een stuk fruit. Door gebruik te maken van bestaande gewoontes, wordt het makkelijker om nieuwe gewoontes aan te leren. Zie het als een gratis investering: het kost geen extra wilskracht om het ook echt te gaan doen. Gebruik daarvoor een ‘als-dan’-planning. Bijvoorbeeld in plaats van te denken ‘ik wil gezond eten’, probeer te beginnen met ‘als ik ga lunchen, dan eet ik een salade’.

  1. Visualiseer het proces, niet het eindresultaat

Waarom wil je deze gewoonte aanleren? Heb je al eens antwoord op deze vraag gegeven voordat je eraan begint? Veel mensen beginnen vol goede moed aan iets nieuws en haken af omdat het te veel moeite kost. Waarom je wilt veranderen houdt je motivatie hoog. Hoe meer je gaat fantaseren over het eindresultaat, hoe minder goed de routine blijft plakken. Visualiseer juist de individuele stapjes die je moet zetten in het proces van verandering. Zo blijf je gefocust op wat je wil bereiken en slaat je fantasie niet op hol. Fantaseer jezelf niet super slank dartelend over het strand, maar zie jezelf aan tafel zitten met een bord gezond eten of al wandelend.

Wij helpen je graag bij het afvallen en om meer inzicht te krijgen. Om een afspraak met ons te maken, kun je ons bellen op: 06-44624781 of het contactformulier op deze website invullen.

Je bent van harte welkom op ons spreekuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.