Moeiteloos door de overgang fietsen, dat wil iedere vrouw wel. De realiteit is helaas vaak anders. Het grootste deel van de vrouwen (85%) krijgt te maken met vervelende klachten. Van opvliegers en nachtzweten tot een taille die plotseling verdwenen is. 

Hormonale veranderingen zijn onontkoombaar, net als veroudering. Of je het nou leuk vindt of niet. In de overgang nemen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron af. En dit doet iets met je. Hieronder 5 hormoontips:

1. Verlaag je cortisol op een manier die bij je past

Klachten door de overgang worden erger onder invloed van cortisol, het stresshormoon Aan stress kun je vaak niet zoveel doen, maar wel aan de manier waarop je ermee omgaat. Verlaag je cortisol op een manier die bij jou past. Misschien is dat yoga, tuinieren, gewoon rustig zitten of een stuk op de motor rijden. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, het gaat er vooral om dat je iets doet wat jou helpt minder stress te ervaren.

2. Eet niet de hele dag door

Drie tot zeven kilo aankomen tijdens de overgang is niet uitzonderlijk. Bovendien verandert je lichaamssamenstelling onder invloed van hormonen: je krijgt iets meer vet en je taille verdwijnt. Eet daarom niet de hele dag door. Beperk je tot ontbijt, lunch en diner en laat tussendoortjes staan. Op deze manier krijgen de meeste mensen minder suiker binnen en het helpt de bloedsuiker te stabiliseren. Bovendien geef je je lichaam tussen de maaltijden door de gelegenheid om lichaamseigen vetten te verbranden. Hiermee voorkom je dat je een figuur krijgt als een melkpak.

3. Maak je bed in laagjes op

“Het slaappatroon van veel vrouwen tijdens de overgang is tamelijk ziek-, dik- en gekmakend. Inslapen lukt nog wel, maar vooral doorslapen is een probleem als gevolg van opvliegers, nachtelijke zweetaanvallen en je bed uit moeten om te plassen. Maak je bed op in laagjes zodat je het laken dat drijfnat is van het zweet er makkelijk af kunt halen. Niets zo vervelend als ’s nachts je bed moeten verschonen. Veel vrouwen slapen beter als ze een regelmatig slaap- en waakritme aanhouden, koffie en alcohol laten staan en de computer of laptop op tijd uitzetten. Dus niet slapen overdag, de email van je baas over de reorganisatie laten liggen tot morgenochtend en zeker niet vanuit je bed Netflixen als je ’s nachts wakker ligt. De gedachte dat je 7 tot 9 uur slaap nodig hebt, kan ook stress opleveren. Lukt het niet om zoveel uren te maken, bedenk je dan dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Een andere gedachte die je misschien kan helpen, is het ouderwetse: ‘Slaap je niet dan rust je toch.’”

4. Houd je stofwisseling op peil door te sporten

Van sport en bewegen val je niet veel af, maar je wordt er wel strakker van. Bovendien helpt het je stofwisseling goed op peil te houden. Meer spieren die lekker veel energie gebruiken, minder vet en een slankere taille, dat is het idee. En dat je het niet ziet op de weegschaal kan meerdere redenen hebben. Spieren wegen om te beginnen meer dan vet. Spieren zijn bovendien een opslagdepot voor glycogeen (suiker) dat vocht bindt. Naarmate je meer spieren hebt, kun je meer glycogeen opslaan en houd je dus meer vocht vast. Overigens geen kilo’s. In de praktijk blijkt dat mensen die meer bewegen ook meer trek krijgen en iets meer gaan eten.

5. Koop slim in

Door slaapgebrek heb je meer trek en ben je minder snel verzadigd. Dit komt door de eetlusthormonen ghreline en leptine. En dan heb je ook nog eens meer zin in snoep en snacks. Een belangrijke hormoontip is daarom: doe slim je inkopen. Wat je niet in huis hebt, eet je ook niet op. Laat de Bastogne-koeken, zeezout-caramel chocola en borrelhapjes liggen in de winkel. Zo kom je niet in de verleiding.

Bron: GezondNu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.